BRUTALNA OSVETA PRAVOSUDNE, POLITIČKE I MEDIJSKE MAFIJE: Sud Bosne i Hercegovine osudio bivšeg tužitelja Božu Mihajlovića na pet godina zatvora!

Sudsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine presudilo je danas  Božu Mihajlovića, suspendiranog  državnog tužitelja, i bivšeg šefa Odsjeka za organizirani kriminal na pet godina zatvora zbog nesavjesnog rada u službi u periodu od 2006.-2015.

  • Vijesti

  • 09. Jun. 2020  09. Jun. 2020

  • 4

Ovu  presudu izrekla je sutkinja Suda Bosne i Hercegovine Amela Huskić.

Podsjetimo, bivši šef Odsjeka za organizirani kriminal Božo Mihajlović optužen je u ljeto 2017.godine  zato što je propustio kontrolirati rad svoje dakilografkinje/sekretarice Sedine Beridan koja je tokom nekoliko godina, prema navodima iz opužnice, otuđila 225.762 Km, novca koji je preuzela  iz kase Suda BiH, a koji je bio oduzet optuženima u više sudskih predmeta.

Suđenje Boži Mihajloviću počelo je prije 20 mjeseci,  dok je  njegovu sekretaricu Beridan optužilo Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu, ali do danas nije počelo sudski proces. Tokom sudskog procesa sutkinja Amela Huskić je od strana u postupku, tužitelja i odbrane, zahijevala da ne pominju ime Mihajlovićeve sekretarice Sedine Beridan, koja se u međuvremenu teško razboljela,  da se ne bi otkrio njen identitet važan za drugi sudski proces koji se protiv nje (ne) vodi....

Medijska hajka, koja je kasnije prerasla u sudski progon tužitelja Bože Mihajlovića pokrenuta je tokom sudskog procesa protiv Fahrudina Radončića, Bilsene Šahman i Bakira Dautbašića u aferi "Lutka" u kojem je tužitelj bio upravo Mihajlović. Nakon serije medijskih napisa koji su ga teretili da je ukrao stotine hiljada maraka, Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH je u orkestriranoj kampanji  suspendiralo tužitelja Mihajlovića, a umjesto njega je optužnicu protiv Radončića i ostalih zastupala neuvjerljiva i nedokazana tužiteljica Elvira Stanojlović.

Opužnica protiv Bože Mihajlovića potvrđena je 2. jula 2018., a nekoliko mjeseci kasnije je otpočelo suđenje koje je trajalo punih 20 mjeseci. Izricanje prvostupanjske presude planirano je bilo za mart, ali je dogođeno zbog pandemije koronavirusa tokom koje je pravosuđe bilo u stanju  mirovanja.

(SB)      

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...