SITUACIJA U SUDANU JE KRITIČNA: Strane zemlje evakuiraju svoje državljane

Vođa paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) general Mohamed Hamdan Dagalo – poznatiji kao Hemedti – rekao je za BBC da su njegovi borci “nemilosrdno” bombardirani otkako je primirje produljeno. Rekao je da neće pregovarati dok se borbe ne završe.

  • Svijet

  • 29. Apr. 2023  

  • 0

Uprkos produženju prekida vatre između zaraćenih strana za još 72 sata, borbe su nastavile potresati Sudan. Zabilježeni su zračni, tenkovski i topnički napadi u dijelovima Khartouma i okolnog područja, a strani državljani nastavljaju sa hitnom evakuacijom iz zemlje.

Vođa paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) general Mohamed Hamdan Dagalo – poznatiji kao Hemedti – rekao je za BBC da su njegovi borci “nemilosrdno” bombardirani otkako je primirje produljeno. Rekao je da neće pregovarati dok se borbe ne završe.

Njegov neprijatelj, general Burhan – šef regularne sudanske vojske – privremeno je pristao na razgovore licem u lice u Južnom Sudanu. Ali – kako javlja BBC-jev dopisnik – izgledi za bilo kakav širi dijalog između zaraćenih strana izgledaju daleko od stvarnosti.

Više od 500 ljudi ubijeno je, a više od 4000 ranjeno u borbama, prema podacima sudanskog ministarstva zdravstva, iako je stvarni broj mrtvih vjerovatno mnogo veći. U međuvremenu, deseci hiljada su pobjegli spašavajući svoje živote.

Posljednji britanski evakuacijski let iz Sudana trebao bi poletjeti večeras.

Oko 20 liječnika Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije, bez britanskih pasoša, ali koji posjeduju britansku radnu dozvolu, sada također ispunjava uslov za let, nakon što im je prethodno zabranjen pristup i rečeno im je da sami pronađu put do UK.

Današnji posljednji britanski letovi nisu jedini pokušaj strane vlade da evakuira svoje građane. SAD je rekao da je nekoliko stotina Amerikanaca otišlo kopnom, morem ili zrakom.

Kasno u petak, konvoj autobusa koji je prevozio oko 300 Amerikanaca napustio je Khartoum u petak, prema Port Sudanu na Crvenom moru.

Ovo je bila prva evakuacija iz Sudana u kojoj su sudjelovali Amerikanci koji nisu bili diplomati. Naoružani dronovi navodno su korišteni za nadzor i zaštitu konvoja na njegovoj ruti dugoj oko 800 km.

Podsjećamo, borbe koje su izbile u Sudanu 15. aprila izravan su rezultat žestoke borbe za moć unutar vojnog vodstva zemlje.

Sukobi se vode između regularne vojske i paravojnih snaga zvanih Snage za brzu podršku (RSF).

Od državnog udara 2021., Sudanom upravlja vijeće generala, koje vode dva vojna čovjeka u središtu ovog spora:

Gen Abdel Fattah al-Burhan, šef oružanih snaga i zapravo predsjednik zemlje i njegov zamjenik i čelnik RSF-a, general Mohamed Hamdan Dagalo, poznatiji kao Hemedti nisu se složili oko smjera u kojem zemlja ide i predloženog kretanja prema civilnoj vladavini.

Glavne sporne tačke su planovi za uključivanje RSF-a od 100.000 vojnika u vojsku, te ko bi potom vodio nove snage.

Uprkos službenom produljenju prekida vatre za još 72 sata, borbe u Sudanu ulaze u treću sedmicu.

(N1)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...