OBARAJU HELIKOPTERE, TUKU ARTILJERIJOM: Haotično na ulicama Kartuma, civili u strahu, evo ko šta kontroliše u Sudanu (MAPA)

U toku su velike borbe uprkos primirju

  • Svijet

  • 02. Maj 2023  

  • 0

Sukobi pobunjenika iz Snaga za brzo reagovanje (RSF) i vladinih snaga Sudana traju treću sedmicu. Prema podacima Ministarstva zdravlja zemlje, od početka neprijateljstava, 528 ljudi je poginulo, 4.600 je ranjeno. Istovremeno, predstavnici UN su izvijestili da je tokom borbi za Geneinu ubijeno više od 96 ljudi.

Sudanske oružane snage su slile značajna pojačanja u glavni grad zemlje. Lider RSF-a Muhamed Hamdan Dagalo "Hameti" je rekao da je glavna grupacija Snaga za brzo reagovanje koncentrisana u Kartumu, pošto je uspostavljanje kontrole nad gradom najveći prioritet.

Širom prijestonice se vode aktivni sukobi. Najintenzivnije borbe se nastavljaju u zoni Predsjedničke palate, kao i industrijskoj zoni i oblasti uz most Šambat u sjevernom Kartumu.

Stanovnici izvještavaju o aktivnom radu artiljerije i avijacije vladinih snaga na pozicijama RSF. Pobunjenici su pružili aktivan otpor i oborili helikoptere sudanskih oružanih snaga. Također se navodi da su Snage za brzo reagovanje zauzele aerodrom u Kartumu.

U tom kontekstu, postoje izvještaji o postepenom smanjenju intenziteta borbi u Geneini, pošto su lokalna plemena koja su pružala otpor oružanim snagama i RSF potpisala dokument o prekidu neprijateljstava.

Ujutro 2. maja, 203 osobe stigle su na moskovski aerodrom Čkalovski specijalnim letovima Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije iz Sudana. Pored Rusa, na brodu su bili državljani Belorusije, Kazahstana, Kirgizije, Moldavije, Ukrajine, Bangladeša i Sudana.

Sjedinjene Države su zaprijetile stranama u sukobu u Sudanu strašnim posljedicama za svaki čin neprijateljstva prema američkim građanima.

Vlada Kuvajta najavila je slanje humanitarne pomoći Sudanu u koordinaciji sa ministarstvima vanjskih poslova, odbrane i zdravlja, kao i organizacijom Crvenog polumjeseca. Očekuje se da će prvi avioni humanitarne pomoći iz Kuvajta sletjeti na aerodrom Port Sudan u naredna dva dana.

Organizacija islamske saradnje saopćila je da će u srijedu održati hitan sastanak na kojem će se razgovarati o dešavanjima u Sudanu.

U tom kontekstu, zvanična egipatska novinska agencija javila je da je Savjet Lige arapskih država na nivou stalnih delegata u ponedeljak nastavio vanredni sastanak na kojem se razgovaralo o dešavanjima u Sudanu.

Saopćeno je da će predstavnici zaraćenih strana, general-major sudanskih oružanih snaga Abu Bakr Fagiri i general RSF-a Musa Osman, učestvovati u direktnim pregovorima u saudijskom gradu Džedi radi razgovora o primirju.

Istovremeno, ranije je šef RSF-a Hameti najavio nemogućnost pregovora sa neprijateljem. Uporedo sa ovim, šef Suverenog savjeta Sudana Abdel Fatah al-Burhan i lider RSF-a Muhamed Hamdan Dagalo "Hameti" objavili su novo primirje na period od sedam dana od 4. do 11. maja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...