VOJNI EKSPERT MARINKO OGOREC: "Zapad vrši strahoviti pritisak na Zelenskog da krene u ofanzivu"

Vjeruje kako diplomatske posjete Zelenskog predstavljaju "uvod u ofanzivu".

  • Evropa

  • 04. Maj 2023  04. Maj 2023

  • 0

Vojni analitičar Marinko Ogorec je na N1 televiziji komentirao jučerašnji napad dronovima na Kremlj. Rusi su jučer objavili kako se radilo o pokušaju atentata na ruskog predsjednika Vladimira Putina. Prvo su za napad optužili Ukrajince, a danas su ipak poručili kako Sjedinjene Države stoje iza navodnog pokušaja likvidacije.

Ogorec ne isključuje mogućnost da je Rusija sve to inscenirala.

"Tako dobra snimka, tko bi u noćnim uvjetima to snimio?! Mislim da je to jedna od režija u scenariju Moskve, tj. Rusije kao takve. Što time žele, koji je cilj takvog scenarija, to je vrlo teško reći. Ruski protuzračni sustav je toliko dobro koncipiran da se takav napad ne bi mogao dogoditi. Ovo je nešto sasvim drugo tako da nisam siguran da je to realna stvar", rekao je. 

Osvrnuo i na današnji pokušaj Rusa da odgovornost prebace na SAD.

"Uvijek se pokušava naći drugi krivac, netko tko je taj tko će biti zločinac, koji namjerava napadati Rusiju koja je maltene ne nedužna. To je već viđen scenarij koji traje od agresije na Ukrajinu", istaknuo je. 

"Rusi od početka primjenjuju istu strategiju"

Govorio je i o najnovijim napadima na Kijev.

"To rade od početka agresije i to će trajati još jedno duže vrijeme. Imam dojam da je Rusija uzela strategiju što je više moguće uništiti ukrajinsku infrastrukturu, kako istjerati što veći broj Ukrajinaca iz zemlje i mislim da to provode sustavno i već duže vrijeme", tvrdi Ogorec. 

Smatra da Rusi od početka invazije provode istu strategiju.

"Od početka primjenjuju istu strategiju. Po njihovom postupanju, stječe se dojam da ‘ako Ukrajina neće biti naša, onda neće biti ničija’. Drugim riječima - onda Ukrajine ne treba ni biti. To je strategija koja je na djelu i koja je od početka takva kakva je", rekao je. 

Komentirao je i potencijalnu ukrajinsku protuofanzivu o kojoj se nagađa već mjesecima.

"Zapad vrši strahoviti pritisak na Zelenskog da krene u ofanzivu. Kad se politika upetlja u struku, onda to može biti opasno za onog tko posluša politiku, a ne struku. Zelenski će biti natjeran da krene u ofenzivu. Činjenica je da Ukrajinci imaju potencijala da bi mogli osloboditi jedan značajan dio prostora, a koliko i kada, to ćemo vidjeti kada do toga dođe", naglasio je. 

"Zelenski je sada u diplomatskoj ofanzivi"

Vjeruje kako diplomatski posjeti Zelenskog predstavljaju "uvod u ofanzivu".

"Svakoj vojnoj aktivnosti takvog tipa mora prethoditi odgovarajuća diplomatska aktivnost, a očito je Zelenski sad u nekoj diplomatskoj ofenzivi", siguran je. 

"Isto tako je i Hrvatska imala diplomatsku aktivnost prije Oluje i Bljeska i ostalih oslobodilačkih misija, ali nisam sklon povezivati ratove kao takve jer je svaki jedinstven. Hrvatski Domovinski rat je bio apsolutno jedinstven, nema sličnog, ukrajinski rat je nešto sasvim drugo", dodao je. 

Ogorec je progovorio i o mirovnoj inicijativi koju je pokrenuo papa Franjo. "Vrlo je tajnovita inicijativa. Rekao je da se sve provodi u tajnosti, a niti ukrajinska strana nije previše upućena u to, tek ćemo vidjeti o čemu se radi", kazao je. 

"Ukrajina se mora oslanjati na pomoć Zapada"

Osvrnuo se i na ulogu Kine u mirovnim pregovorima.

"Kinezi su sada ti koji bi mogli imati jednu od vrlo ozbiljnih uloga medijatora. Svojedobno je to bila Turska, ali nakon potresa koji su je okrenuli na unutarnje probleme, mislim da je sada izvan igre u tom segmentu. Sad se otvara prostor za Kinu koja kao velika sila može biti korisna u toj medijaciji. Kina bi kasnije, ako je se uzme kao medijatora, mogla odigrati ključnu ulogu u svemu tome", uvjeren je. 

Ne slaže se s nagađanjima da su Rusi pri kraju zaliha.

"Mislim da Rusija još nekoliko godina bez većih poteškoća može voditi ovaj rat zahvaljujući ogromnim rezervama i pričuvama koje su joj ostale još iz Sovjetskog Saveza. Ukrajina nema te potencijale i mora se oslanjati na pomoć Zapada", zaključio je. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...