VOJNI ANALITIČAR MARINKO OGOREC: „Trebalo bi provesti i kopnenu operaciju osim što se provode povremena bombardiranja. Definitivno bi to bila dodatna eskalacija…“

Upozorio je kako je potrebno dobro razmisliti prije nego se krene u kopnenu akciju u Jemenu te ustvrdio kako direktan ulazak u sukob ne odgovara Iranu.

  • Regija

  • 30. Jan. 2024  

  • 3

Zbog rasta napetosti na Bliskom istoku, sve češće čujemo glasine o mogućoj eskalaciji sukoba. Kako će se postaviti SAD, koju ulogu igra Iran, što će napraviti Europa te kako bi moglo izgledati služenje vojnog roka u Hrvatskoj, odgovorili su gosti emisije "Otvoreno" HRT-a.

Rektor Veleučilišta Vern prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila otkrio je kako je dosad zabilježeno oko 170 napada na pripadnike američkih vojnih snaga na Bliskom istoku.

- Dosad je bilo oko 170 napada koji su bili evidentirani i koji se ističu, ali ne samo na teritoriju Sirije ili Iraka. To su uvijek bili napadi od strane različitih struktura koje podržava Iran. To je "osovina otpora" koja je rasuta diljem Bliskog istoka, rekao je.

Ustvrdio je kako je ovo posebna situacija te da se na nju puno više obraća pažnja zbog američkih predsjedničkih izbora.

- Ovo je posebna situacija, da se dogodila prošle godine - tome se ne bi davala velika pozornost. Sada se nalazimo u izbornoj godini u SAD-u. Formiraju se ključni narativi koje će biti u predsjedničkim kampanjama, istaknuo je.

Dodao je kako su pritisci republikanaca na predsjednika Joea Bidena bili kukavičje jaje te da bi bilo suludo u ovom trenutku napasti Iran.

- Na predsjednika Joea Bidena nije samo Donald Trump vršio pritisak, nego i republikanski kongresmeni i senatori svojim pozivima da se napadne Iran. To je bilo kukavičje jaje, jer su znali da se neće napasti Iran. To bi bilo suludo i velika strateška pogreška, kazao je.

- Biden se na republikanskoj stvari predstavlja kao predsjednik koji nema hrabrosti i koji nije vođa. SAD u ovom trenutku može odgovoriti onoj ćeliji koja je to počinila, iako je teško identificirati tko je to. Povećat će se sigurnost vojnih baza na teritoriju Sirije i Iraka, zaključio je.

“Sada se nalazimo u izbornoj godini u SAD-u. Formiraju se ključni narativi koje će biti u predsjedničkim kampanjama.”

Stručnjak za geopolitiku sa Sveuličišta obrane i sigurnosti "Dr. Franjo Tuđman" Gordan Akrap ustvrdio je kako je situacija na Bliskom istoku već eskalirala te ponovio kako je SAD trenutno jedina globalna sila.

- Već je eskaliralo u onom procesu koji već prepoznajemo duže vrijeme. Nalazimo se u vremenu sukoba sila i suprostavljenih interesa. SAD je jedina prava globalna sila koja je ostala nakon Hladnog rata. S druge strane, SAD će još dugo ostati globalna sila, rekao je.

Istaknuo je kako Rusija želi povratiti status globalne sile, a istu ambiciju ima i Kina, dok se Iran želi postaviti kao regionalna sila u Aziji.

- Bivši Sovjetski savez, odnosno Ruska Federacija, zbog toga što vrlo loše prolazi u agresiji na Ukrajinu - je sada praktički lokalna sila, a želi postati globalna sila. Imamo regionalnu silu Kinu - koja želi postati globalna i imamo lokalnu silu, Iran - koji želi postati regionalna sila, kazao je.

Ustvrdio je kako su i Hamas i hutisti svojim napadima u političkom i sigurnosnom smislu počinili samoubojstvo.

- Hamas i hutisti na području Jemena i pro-iranske šijitske milicije u Siriji i Iraku - Iran to namjerno radi. Ono što je Hamas napravio je politički i sigurnosni samoubilački potez. Znali su što će se dogoditi kao i hutisti. Provociraju Europu, SAD, Indiju i Kinu. Zaustavljaju transport i trgovinski promet koji ide kroz Sueski kanal. Time se povećava cijena proizvoda i izravno se utječe na gospodarsku sigurnost na globalnoj razini. Sasvim sigurno možemo očekivati jedan vrlo ozbiljan odgovor SAD-a, naglasio je.

“Sasvim sigurno možemo očekivati jedan vrlo ozbiljan odgovor SAD-a”

Vojni analitičar s Veleučilišta Velika Gorica Marinko Ogorec pojasnio je kako je nemoguće ukloniti hutiste kao prijetnju bez kopnene operacije.

- Trebalo bi provesti i kopnenu operaciju osim što se provode povremena bombardiranja. Definitivno bi to bila dodatna eskalacija, tako da se je možda bolje ne uplitati u takvu situaciju. Činjenica je da hutisti imaju mogućnosti i gađaju ciljeve na moru, rekao je.

Naglasio je kako su trenutne mete koje gađaju hutisti lak plijen budući da se kreću sporo.

- Pogodili su tanker. To je velik i ogroman brod koji je razmjerno spor, kreće se kanaliziranim prostorom i naravno da su ga mogli pogoditi. Bit će tu još problema, kazao je.

Upozorio je kako je potrebno dobro razmisliti prije nego se krene u kopnenu akciju u Jemenu te ustvrdio kako direktan ulazak u sukob ne odgovara Iranu.

- Da bi se to riješilo bilo bi potrebno napraviti kopnenu operaciju. Nadam se da će se razmisliti prije toga. To bi dovelo do novih problema. Kako bi reagirao Iran je isto tako pitanje. Iranu trenutno ne odgovara da dođe do širih sukoba, pogotovo da se on uvuče u te sukobe. Ako bi došlo do takve situacije da bi se kopnene snage približile Iranu - svašta bi bilo moguće, dodao je.

“Iranu trenutno ne odgovara da dođe do širih sukoba, pogotovo da se on uvuče u te sukobe. Ako bi došlo do takve situacije da bi se kopnene snage približile Iranu - svašta bi bilo moguće.”

Cvrtila je upozorio na unutarnje trzavice između ukrajinskog političkog i vojnog vodstva.

- Možemo pouzdano reći da oni planovi koji su prošle godine bili prisutni u medijima i ukazivali da Ukrajina može napraviti preokret - to se nije dogodilo. Doživjeli smo jednu vrstu razočarenja na ukrajinskoj i zapadnoj strani. Sada je zimsko vrijeme, nema velikih pokreta i vojnih operacija, ali na nekim točkama se događaju jako intenzivne borbe, rekao je.

- Ako pogledate zadnje vijesti iz Ukrajine, možete vidjeti unutarnje turbulencije i sukob između vojnog i političkog vrha te niti jedni niti drugi ne isporučuju ishode koji su se očekivali. Velika je korupcija u vojnim nabavama, naglasio je.

Ustvrdio je kako ovakav razvoj događaja ide na ruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

- Sve što se događa na Bliskom istoku ide na ruku predsjedniku Putinu, pozornost svijeta se pomaknula od onog što se događa u Ukrajini. Tu je sve počelo, zaključio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...