ZELENSKI ODUŠEVLJEN STAVOVIMA BERLINA: "Njemačka se pokazala kao istinski prijatelj. Skupa ćemo vratiti..."

Zbog toga je bio potreban veći preokret u politici i promjena mentaliteta koju je Scholz nazvao prekretnicom u svom govoru nekoliko dana nakon početka invazije.

  • Svijet

  • 14. Maj 2023  

  • 0

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je Njemačkoj na podršci nakon sastanka s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom, u sklopu prvog posjeta zemlji od početka ruske invazije. Zelenski je u Berlin stigao iz Rima, gdje se u subotu sastao s talijanskim dužnosnicima i papom Franjom.

Papa je naznačio da će Vatikan pomoći pri repatrijaciji ukrajinske djece, koju su odveli Rusi.

Ukrajinski predsjednik je u Njemačku stigao usred noći avionom njemačke vlade, a u zračnom prostoru zemlje pratili su ga borbeni avioni njemačkog ratnog zrakoplovstva. 

"U najizazovnijem vremenu u suvremenoj povijesti Ukrajine, Njemačka je pokazala da je naš istinski prijatelj i pouzdan saveznik koji je odlučno uz ukrajinski narod u borbi za odbranu slobode i demokratskih vrijednosti. Zajedno ćemo pobijediti i vratiti mir u Europu", napisao je Zelenski u knjigu gostiju njemačkog predsjedništva.

Čeka ga sastanak sa Scholzom

Očekuje se da će se Zelenski kasnije sastati s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i njegovim sigurnosnim kabinetom prije nego što će otići u grad Aachen na zapadu zemlje kako bi primio prestižnu nagradu Karlo Veliki zbog doprinosa Europi.

Njemačka, najveća ekonomija Europe, suočila se s kritikama početkom rata zbog oklijevanja zbog podrške Kijevu, no postala je jedan od najvećih pružatelja financijske i vojne pomoći za Ukrajinu.

Vlada je u subotu najavila 2.7 milijardi eura vojne pomoći za Ukrajinu, što je najveći takav paket od početka ruske invazije prošle godine, a obavezala se i nastaviti podržavati Kijev koliko god bude potrebno.

Zelenski je to na društvenoj mreži pozdravio kao "snažni paket", naznačivši da s njemačkim dužnosnicima namjerava raspravljati o pošiljkama oružja kao i o protuzračnoj odbrani, obnovi, ukrajinskoj kandidaturi za članstvo u Europskoj uniji i sigurnosti. Zelenski je posljednji put posjetio Njemačku radi Minhenske sigurnosne konferencije u februaru prošle godine netom prije izbijanja rata.

Njemačka podrška za Ukrajinu je tada bila ograničena zbog energetske ovisnosti Berlina o Rusiji i ukorijenjenom pacifizmu zbog krvave povijesti zemlje u 20. stoljeću. Zbog toga je bio potreban veći preokret u politici i promjena mentaliteta koju je Scholz nazvao prekretnicom u svom govoru nekoliko dana nakon početka invazije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...