BORBA S POPLAVAMA U HRVATSKOJ: Obrovac pod vodom, stanovnici evakuisani iz Gračaca (VIDEO)

Zbog izlijevanja Zrmanje ulice Obrovca su u potpunosti poplavljene

  • Regija

  • 15. Maj 2023  15. Maj 2023

  • 0

Zbog višesatnog porasta vodostaja rijeke Une, izazvanog obilnim kišama, u Hrvatskoj Kostajnici proglašene su izvanredne mjere odbrane od poplave.

Ponovno prijeti opasnost izlijevanja rijeke na kostajničke ulice, što je u ovakvim situacijama redovna pojava.

Zbog porasta vodostaja rijeke Save, koja je u 7 sati kod Jasenovca dostigla 688 centimetara, u pripremi su redovne mjere odbrane od poplava. Sava ne može prihvatiti svu vodu Une, čiji vodostaj raste u cijelom toku rijeke, pa se očekuje daljnji porast vodostaja. 

Problema je sve više i u prometu između Hrvatske Kostajnice i Dvora. Najkritičnije je kod mjesta Kuljani, Golubovac i Unčani, gdje se zbog vode vozi usporeno, ali prijeti i potpuni prekid prometa.

Pojavile su se i snimke izlijevanja Zrmanje u Obrovcu, iz kojih se vidi da ulice potpuno poplavljene:

Do dijela Gračaca se uopće ne može doći zbog velike količine vode nakon poplava, a poplavljena su i okolna mjesta.

- Ispumpavamo podrume, kuće... Najgore stanje nam je u dijelu Novo naselje 2, do njega se ne može doći. Nije poplavljen samo Gračac, nego i okolna mjesta. Iz Kijana i manjih mjesta evakuirano je 15-ak ljudi, a u naselja Grab jedna obitelj je ugrožena, no ne žele napustiti kuću. Njima su interventne službe odnijele hranu i piće, rekao je za Zadarski.hr načelnik Općine Gračac Robert Juko.

Novo naselje 2 je zbog poplave potpuno odsječeno, a Juko kaže da su razmjeri štete veliki.

- Treba ispumpati sve, na terenu su HGSS-ovci iz nekoliko gradova, DVD-ovi, sve raspoložive službe. Pomaže i HGSS iz Splita, Šibenika, Gospića... Tek naknadno podijelit ćemo isušivače i početi zbrajati štetu. Otuča se za sada vratila u korito, na svaku prognozu je prerano, rekao je Juko za Zadarski.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...