SNAŽAN RAST TROŠKOVA UTICAO NA LOŠ POSLOVNI REZULTAT: Dobit Autoputeva RS pala sa 30 na tri miliona KM

Finansijski izvještaj ovog preduzeća za prošlu godinu u koji je naš portal imao uvid pokazuje da su im prihodi bili značajno veći nego pretprošle godine, ali su im istovremeno značajno rasli i rashodi.

  • Ekonomija

  • 23. Maj 2023  

  • 0

Dobit „Autoputeva Republike Srpske“ u prošloj godini je smanjena za čak deset puta u odnosu na godinu ranije, saznaje CAPITAL.

Ovo javno preduzeće lani je zaradilo svega 2,9 miliona maraka, dok je u 2021. godini imalo 29,3 miliona KM.

Finansijski izvještaj ovog preduzeća za prošlu godinu u koji je naš portal imao uvid pokazuje da su im prihodi bili značajno veći nego pretprošle godine, ali su im istovremeno značajno rasli i rashodi.

Naime, prihodi „Autoputeva“ su sa 143 miliona KM u 2021. godini povećani na 201,2 miliona maraka, dok su rashodi lani iznosili 196,7 miliona i veći su za preko 80 miliona u odnosu na godinu ranije.

Komentarišući ovaj rezultat, tehnički direktor „Autoputeva“ Slobodan Stanarević, koji je lani nekoliko mjeseci bio i prvi čovjek preduzeća, kaže da su na povećanje rashoda i pad dobiti uticali radovi koji su u 2022. pokrenuti.

„Otvorili smo tri dionice autoputeva i to Bijeljina – Rača, Brčko – Vukosavlje i petlja kod aerodroma. Sve je to zahtijevalo ulaganja. Pored toga, pojavili su se i troškovi za eksproprijaciju za autoput Banjaluka – Prijedor, a koja je završena u procentu od oko 60 odsto. Sve je to uticalo na konačan rezultat“, tvrdi Stanarević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...