TRUMP U SVE VEĆOJ PRAVNOJ DRAMI: Njegove pristalice prijete - ratom: "Ljudi, nas je 75 miliona!"

Ako želite doći do predsjednika, trebat ćete prvo prjeći preko mene i 75 miliona Amerikanca poput mene, poručila je Kari Lake

  • Svijet

  • 12. Jun. 2023  

  • 2

Donald Trump ovoga utorka pojavit će se na prvom saslušanju u sklopu federalnog slučaja kojeg je protiv njega, zbog nezakonitog ophođenja vladinim tajnim dokumentima, pokrenulo Ministarstvo pravosuđa.

Simpatizeri bivšeg predsjednika i trenutno najizglednijeg protukandidata Joea Bidena na izborima 2024. već najavljuju prosvjede i skupove podrške, zbog čega su federalne i lokalne snage reda i mira već ove nedjelje počeli jačati sigurnosne pripreme u Miamiju, gdje će se saslušanje održati. Nadziru sve online prijetnje, svi susreti Trumpovih simpatizera moraju biti prethodno najavljeni, a početkom tjedna u Miami će biti pozvan i veći broj policijskih dužnosnika iz ostatka savezne države.

Jedan od glavnih susreta koji je već najavljen organizira lokalna podružnica Proud Boysa, ekstremno desne udruge poznate po vodećoj ulozi tokom marša na zgradu Kapitola 6. siječnja.

Bivši predsjednik ove nedjelje održao je radijski intervju sa svojim dugogodišnjim političkim savjetnikom, kontroverznim republikancem Rogerom Stoneom, tokom kojeg je pozvao svoje simpatizere da se početkom sedmice pridruže protestima i javnim neredima kako bi "vašingtonskoj močvari" pokazali što misle o "politički motiviranom lovu na vještice".

Kari Lake, kontroverzna republikanska kandidatkinja za guvernerku savezne države Arizone, organizira skup podrške Donaldu Trumpu ispred hotela u floridskom Palm Beachu u ponedjeljak navečer, a sudionike je pozvala "da svim raspoloživim sredstvima, pa ako treba i nasiljem" pruže otpor namještenim procesima koji se vode protiv bivšeg predsjednika. Lake je pritom naglasila kako je članica Nacionalne udruge oružja, zloglasne NRA-a, čime je dala naslutiti kako poziva sudionike da i sami dođu naoružani na skup podrške.

- Ako želite doći do predsjednika, trebat ćete prvo prijeći preko mene i 75 miliona Amerikanca poput mene - poručila je Lake ispred publike u deliriju.

- U ratu smo, ljudi! - zaključila je svoj jeziv govor.

Jacom Ware, stručnjak za ekstremizam pri think-tanku Council on Foreign Relations, tvrdi kako je riječ o masovnoj radikalizaciji u kojoj Donald Trump i dalje ima vodeću ulogu.

- Bivši predsjednik još uvijek vrlo uspješno mobilizira očajne i isfrustrirane građane, čime dokazuje da je najbitniji faktor masovne radikalizacije u SAD-u - upozorava The Washington Post.

Prema trenutno dostupnim informacijama Trumpova stožera, bivši bi se predsjednik iz Bedminstera u New Jerseyju trebao zaputiti u Miami već u ponedjeljak navečer. Njegovi saradnici američkim medijima nisu željeli komentirati hoće li se Trump prije saslušanja sastati sa svojim odvjetničkim timom, kojemu se pridružio i Todd Blanche, još jedno renomirano ime specijalizirano za zločine bijelog ovratnika.

(Jutarnji list)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...