POLITIČKI ANALITIČAR DAVOR GJENERO: "Evropa sad sedmicu prije izbora postala najveći gubitnik, njihovi birači se uplašili zbog..." (VIDEO)

”Rijetko se dešava da shvatimo da su političari korumpirani prije nego što preuzmu vlast. Takav slučaj smo imali sa sadašnjim predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem. To se u Crnoj Gori ove godine dogodilo gospodinu Spajiću."

  • Regija

  • 14. Jun. 2023  14. Jun. 2023

  • 0

Gospodin Milojko Spajić i njegov novi politički pokret mogu govoriti da su neki pobjednici izbora, ali meni se čini da su u zadnjoj sedmici prije izbora postali najveći gubitnici. Najveći dio kontingenta apstinenata, rezigniranih birača, ljudi koji su namjeravali glasati za tu političku opciju, uplašili su se kada su vidjeli kako je isplivala vrlo neugodna povezanost te političke organizacije sa međunarodnim kriminalnim podzemljem, ocijenio je politički analitičar iz Hrvatske Davor Gjenero gostujući u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj RTV.

” Vrlo neugodna situacija, posebno kada nastupate u političkoj areni kao neko ko je nov i ko bi trebao osigurati diskontinuitet u odnosu na neku ranije postojeću korupciju. Utisak koji je bio očit je bio nakon održavanja izbora, dramatično manji odaziv na izbore nego što je to u crnogorskoj parlamentarnoj tradiciji do sada bilo. Dramatično manje nego na predsjedničkim izborima prije dva mjeseca i izrazito manje nego 2020.godine”, navodi Gjenero.

Kako kaže, po njemu je drugo veliko iznenađenje bio sam rezultat izbora.

”Iako su mnogi spekulirali kako će novi populistički pokret nazvan Evropa sad uspostaviti poziciju dominantne političke stranke. To se nije dogodilo. Iako su mnogi najavljivali ozbiljan pad DPS to se nije dogodilo, a time i kompletnog suverenističkog, proevropskog bloka. Očekivano je bilo da će manjinske političke partije ostvariti dobar rezultat, ali i da će neke partije nestati sa političke arene i završiti na margini. To se i dogodilo “, objašnjava Gjenero.

Dogodilo se na izborima i da ostaci Demokratskog fronta i dalje imaju podršku od 15 odsto, kaže on.

”I dalje imaju poziciju parija u parlamentarnoj areni s kojima niko ko želi da nastupa kao demokratska politička opcija, ne može sarađivati“, smatra Gjenero.

Političari uvijek govore nakon izbora da su postigli veliki uspjeh, što je bilo slučaj i u izbornoj noći, smatra Gjenero.

”Rijetko se dešava da shvatimo da su političari korumpirani prije nego što preuzmu vlast. Takav slučaj smo imali sa sadašnjim predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem. To se u Crnoj Gori ove godine dogodilo gospodinu Spajiću. Vidjećemo kakva je perspektiva tog populističkog pokreta koji još nije strukturno formiran. Ono što sada vidimo s jedne strane da tu nema nikakve zaštite od povezanosti sa rizikom korupcije, a s druge strane vidimo da unutar pokreta postoje vrlo ozbiljne napukline i unutrašnji sukobi. Vidimo te sukobe između Milatovića i Spajića, što može da dovede do zanimljivih dešavanja”, dodaje Gjenero.

Došlo je, podsjeća, i do situacija da su čelnici bloka koji se smatrao da može oformiti koaliciju, pokret Evropa sad sa jedne strane i Demokrate i Ura sa druge strane, u predizbornom dijelu prijetili jedan drugom hapšenjem.

”Vidjećemo kako će se odvijati odnosi između potencijalnog mandatara Spajića i premijera u tehničkom mandatu Abazovića. Činjenica je da obojica imaju teške utege oko nogu, Spajić će morati objašnjavati povezanost sa aferom kriptovalute a Abazović će morati politički odgovarati za činjenicu da se on nije ponašao srazmjerno poziciji premijera u tehničkom mandatu. Kao i da se koristio državnim represivnim aparatom u zadnjoj sedmici izbora, što je u demokratiji neuobičajeno i što nije uvod u poštene i slobodne izbore”, navodi Gjenero.

Smatra da se DPS konsolidovao, u većoj mjeri nego što su i sami očekivali.

”Njihovi birači nisu rezigrirani i nisu htjeli da popušte izbore, već su sa velikom voljom izašli. DPS još uvijek ima najveći ugled među manjinskim partijama koje će imati važnu ulogu na političkoj sceni, jer su ostvarili izrazite rezultate“, navodi Gjenero.

Kako kaže, suverenistčki blok nije većinski ali je snažan.

”Puno je snažniji ne po broju zastupnika, nego po vitalnosti nego što je bio nakon avgusta 2020.godine. Drugi politički blok je posvađan, rabijen, bez koncepta vođenja racionalnih javnih politika. Sa rastućim državnim dugom. Bez koncepcija konsolidacije tog duga. Meni se čini da je pred nama razdoblje u kojem će biti dobro da se suverenistička Crna Gora okupi oko sebe, povuče u opoziciju i pusti gospodu koja je izazvala ovaj haos da pokušaju da ga riješe. Meni se ne čini da gospodin Spajić ima veće kapacitete nego što su imali dvojica njihovih neuspješnih prethodnika. Mislim na gospodina Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića. Neće mu biti lako konsolidovati novu parlamentarnu većinu. Ne čini mi se da će manjinske stranke u zagrljaj potencijalno nestabilnoj i posvađanoj Vladi“, ističe Gjenero.

Postoji mogućnost da, kako navodi, pod pritiskom Beograda dođe do toga da Spajić uspije formirati manjinsku Vladu na taj način da dobije podršku “besprizornih likova oko Kneževića i Mandića”.

”To su sve krparije i to nije način da se formira stabilna Vlada koja ima konsenzus oko zajedničkih pitanja, kako sada riješiti probleme koje su napravili sa populističkim potezima kakvi su bili ukidanje zdravstvenog doprinosa, povećanje minimalne plate u agresivno preuzimanje ekonomske funkcije“, kaže Gjenero.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...