SVI ONI KOJI PLANIRAJU NA HRVATSKU OBALU, OPREZ: Kradljivci se aktivirali na plažama

Nekih stvari ima što ne ostavljaju se na uvid svima, mogli bi se parafrazirati stihovi pjesme, a baš nekako u tom smjeru idu i upozorenja policije nakon najnovijeg vala krađa na plažama dijela sjevernog Jadrana.

  • Regija

  • 26. Jun. 2023  

  • 1

Kradljivci su se aktivirali na plažama u Hrvatskoj. Koriste nepažnju građana i njihov boravak u moru te im otuđuju predmete ostavljene bez nadzora. Policija stoga građane poziva na oprez.

Nekih stvari ima što ne ostavljaju se na uvid svima, mogli bi se parafrazirati stihovi pjesme, a baš nekako u tom smjeru idu i upozorenja policije nakon najnovijeg vala krađa na plažama dijela sjevernog Jadrana.

U proteklih nekoliko dana primorsko-goranska policija zaprimila je sedam prijava o krađama na plažama u kojima je devet osoba oštećeno za oko 3.900 eura, piše N1.

Torbe i naprtnjače s različitim predmetima ostavljene bez nadzora na plažama na otocima Krku i Rabu te u Opatiji i Kantridi u Rijeci, bile su otvoren poziv onima koje niko ne želi u svojoj blizini.

Na plažama u Krku, Malinskoj i Baški nepoznati počinitelj otuđio je ruksake s novcem, mobitelima, odjećom, ključevima, kao i drugim vrijednim predmetima šestero stranih državljana iz Slovenije, Italije, Mađarske i Njemačke – koji su sve ostavili bez nadzora i otišli se kupati u more.

Bez novčanika u ruksaku na plaži ostao je i državljanin Srbije na Kantridi u Rijeci, a isto se dogodilo i njemačkom i hrvatskom državljaninu na plažama u Opatiji i na Rabu.

Iz policije po ko zna koji put napominju kako opisani događaji još jednom potvrđuju da kradljivci koriste nepažnju građana i njihov boravak u moru te im otuđuju stvari ostavljene bez nadzora, prenosi Dnevnik.hr.

Najčešći predmeti krađa su novčanici s novcem i mobiteli, ali i nakit, ključevi vozila ili apartmana, sunčane naočale i drugo, odnosno, počinitelji ne biraju predmete koji im se nađu pri ruci.

Kako bi smanjili mogućnosti nastanka takvih i sličnih kaznenih djela krađa te izazivanja neugodnosti tokom boravka na plažama, iz policije su podsjetili građane na neke od korisnih savjeta kako zaštititi svoju imovinu:

  • na plažu ne nosite vrijedne predmete i dragocjenosti, naročito veće novčane iznose, nakit i vrijednu fotografsku ili videoopremu
    torbe, ključeve, mobitele, fotoaparate, videokamere i dr. na plaži ne ostavljajte bez nadzora – ako ste spriječeni, neka ih pripaze prijatelji ili poznanici
  • ne provjeravajte učestalo novac i vrijedne predmete, time kradljivcima skrećete pozornost na sebe i svoje stvari
    dokumente i novac ne držite zajedno
  • na plažu ponesite onoliko novca koliko vam je potrebno za sitne troškove (sok, kafa, sladoled…)
  • ako do plaže dolazite ličnim vozilom, zatvorite sve prozore i zaključajte vrata vozila, u vozilu ne ostavljajte vrijedne predmete
  • ako dolazite biciklom, osigurajte ga vežući ga za drvo ili ogradu
  • ključeve apartmana, soba, vozila i sl. koji sadrže nazive i brojeve apartmana i soba te registarsku oznaku vozila, spremite na mjesto koje nije dostupno tuđim pogledima
  • ako ste pokradeni, odmah pozovite policiju na broj 192.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...