EUROPARLAMENTARKA ŽELJANA ZOVKO: „Riješiti anomaliju Izbornog zakona, Hrvati godinama ne mogu birati svog predstavnika u Predsjedništvo…“

Izvještaj dolazi nakon povijesne odluke u decembru prošle godine kada je BiH dodijeljen kandidatski status uz jasno očekivanje napretka u reformskom procesu u skladu sa 14 ključnih prioriteta Europske komisije i zaključcima Europskog vijeća iz juna 2022. godine.

  • Politika

  • 28. Jun. 2023  28. Jun. 2023

  • 9

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta usvojio je jučer godišnji izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine. Ovim će izvještajem Europski parlament dati svoje preporuke za korake koje bi Bosna i Hercegovina trebala poduzeti s ciljem napredovanja u procesu pristupanja europskim integracijama. Izvještaj dolazi nakon povijesne odluke u decembru prošle godine kada je BiH dodijeljen kandidatski status uz jasno očekivanje napretka u reformskom procesu u skladu sa 14 ključnih prioriteta Europske komisije i zaključcima Europskog vijeća iz juna 2022. godine.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove i Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom, Željana Zovko, pozdravila je usvajanje izvještaja naglasivši kako je protekla godina bila najuspješnija u vidu europskih integracija za Bosnu i Hercegovinu od predaje zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji 2016. godine.

„Uspješno održani izbori u listopadu te formiranje Vijeća ministara i Vlade Federacije BiH u rekordnom roku poslali su jasan signal Bruxellesu da je zemlja spremna preuzeti odgovornost i dostaviti opipljive rezultate na europskom putu. Napredak je jasno vidljiv i stoga je dodjeljivanje kandidatskog statusa dodatan poticaj Bosni i Hercegovini za provedbu ustavnih i izbornih reformi“, kazala je Zovko.

Zovko je izrazila zadovoljstvo što je u konačni tekst uključen veliki broj amandmana koje je priložila na izvještaj, posebno onih koji se tiču pojma konstitutivnih naroda, poštivanja ustavne arhitekture zemlje i Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma te potrebe za implementacijom presuda domaćih i stranih sudova.

„Izuzetno je važno za europski put Bosne i Hercegovine da se riješi anomalija Izbornog zakona radi koje Hrvati već godinama ne mogu birati svoga predstavnika u Predsjedništvo BiH. Zajamčena prava i jednakost svih konstitutivnih naroda kao i ostalih građana su ključni za napredak zemlje u europskim integracijama“, kazala je Zovko.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...