ERDOGAN IZRAZIO DUBOKU ZABRINUTOST: "Bojim se da će se napadi na muslimane u Evropi povećati. Švedska će se načekati..."

"Kao što paljenje crkve, sinagoge ili hrama druge vjere nije manifestacija neke slobode, ne može biti ni "sloboda" spaljivanja Kur'ana"

  • Evropa

  • 03. Jul. 2023  

  • 0

"Kao što paljenje crkve, sinagoge ili hrama druge vjere nije manifestacija neke slobode, ne može biti ni "sloboda" spaljivanja Kur'ana", upozorio je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan. 

Obraćajući se novinarima nakon prve sjednice nove turske vlade on je poručio da Zapad sve više targetira muslimane. 

"Oni koji ne poštuju ni vlastite zakone kada je u pitanju njihova vlastita sigurnost, odjednom se sjete "slobode mišljenja" kada su u pitanju svetinje muslimana", rekao je Erdogan. 

Najavio je i da će Švedska "sačekati" sa ulaskom u NATO.

"Svi trebaju shvatiti i prihvatiti da se prijateljstvo Turske ne može dobiti tako što će se gradski trgovi davati teroristima.

Svi sada moraju prihvatiti da se prijateljstvo Turske ne može osvojiti tako što će se napraviti prostor za teroriste. Cijeli svijet zna i treba da zna da se nećemo predati politici prijetnji, provokacija ili lukavstva. Neće nam zamazati oči tvrdnjama 'da se trude'", poručio je.

Kada su u pitanju nemiri u Francuskoj, on je istakao da je "nasilje rodilo nasilje i pokrenulo  događaje kojima smo svjedočili ovih dana". 

"Danas oni koji siju vjetrove žanju oluju. Tako je uvijek bilo kroz historiju.

Nadamo se da će se najnoviji događaji, koje smo pratili sa zabrinutošću, završiti što je prije moguće prije nego što se prolije još krvi i eskalira spirala nasilja", rekao je.

Dodao je i da ipak brine.

"Zabrinuti smo da će ovi događaji dovesti do novog vala pritiska, zastrašivanja i napada na imigranate i muslimane".

Osvrćući se na situaciju u svojoj zemlji najavio je da će biti ispunjeno jedno od predizbornih obećanja o povećanju penzija i plaća državnim službenicima. Procenat povećanja bit će poznat za dva dana, kada statističari objave stopu inflacije. 

Objavio je da je u ugroženim područjima pogođenim razornim zemljotresom već napravljeno 180.000 kuća, a plan je da se u najkraćem roku, poštujući stroge standarde gradnje, napravi skoro 700.000 stanbenih jedinica. 

Erdogan je dodao da će se poljoprivrednicima, a posebno stočarima, graditi i nove štale, te pomoći u obnovi i jačanju stočnog fonda. 

Rekao je i da Turska obara sve rekorde. 

Kao primjer naveo je da je preko novog mosta na Bosforu, koji povezuje evropski i azijski dio Istanbula, prošlo čak  111.770 vozila u subotu, 24. juna.

Osim toga, istakao je i da su ulaganjima u infrastrukturu građano ištedjeli milijarde dolara jer su putevi kvalitetni i brže se i sigurnije stiže do destinacija.

Naveo je i da je Turkish Airlines oborio sve rekorde sa 1.593 slijetanja i polijetanja 25. juna. 

"Aerodrom Istanbul, koji nije zadovoljan prvim mjestom u svijetu, izabran je za najprometniji u Evropi i najbolji aerodrom. U petak smo ponovo oborili rekord sa 1.188 saobraćaja aviona", rekao je predsjednik Turske dalje. 

"Uprkos 9-dnevnom odmoru, postoje dobre vijesti u podacima o vanjskoj trgovini. Vjerujem da ćemo postići cilj na kraju godine od 265 milijardi dolara izvoza" on je rekao.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...