STIGLA REAKCIJA KFOR-a: Ne postoje dokazi o navodima da je SPC učestvovala u švercu oružja iz Srbije na Kosovo

Reakcija KFOR-a dolazi nakon što je Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve zatražila da KFOR provjeri navode britanske poslanice Kearns.

  • Regija

  • 05. Jul. 2023  05. Jul. 2023

  • 2

KFOR je reagovao nakon optužbi koje je iznijela britanska poslanica i predsjednica Odbora za spoljnu politiku Alicia Kearns da je Srpska pravoslavna crkva učestvovala u švercu oružja iz Srbije na Kosovo te da je KFOR imao saznanja o tome.

Iz KFOR-a su saopštili da se događaj koji pominje britanska poslanica odnosi na 2022. godinu, kada je Kraljevski fusilijski bataljon (Royal fusiliers) bio angažovan na sjeveru Kosova kao podrška misiji KFOR-a.

"Navodno ilegalno prisustvo oružja prijavljeno je štabu KFOR-a, ali nakon dalje istrage kako bi se pronašla potvrda za to, nisu se pojavili dokazi o tome šta je prijavljeno. Ne postoje dokazi ni o navodnom švercu koji se vršio preko administrativne granične linije između Kosova i Srbije u pravoslavne crkve kolima hitne pomoći", navodi se u saopštenju.

Takođe se ističe da ova vrsta aktivnosti pripada vladavini prava, a to je u nadležnosti Kosovskih bezbjednosnih organizacija.

Reakcija KFOR-a dolazi nakon što je Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve zatražila da KFOR provjeri navode britanske poslanice Kearns. Kearns je u govoru na zashedanju parlamenta Velike Britanije, navela da se oružje iz Srbije švercuje kolima hitne pomoći i onda istovaruje u pravoslavne crkve na Kosovu.

"Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve je svojim djelovanjem i izjavama u posljednjih 30 godina, prije i poslije oružanog konflikta na Kosovu, veoma jasno bila i ostala protiv bilo kakvog nasilja, jer je ono suprotno osnovnim evanđelskim principima i misiji Crkve. Zato i ovim povodom želi da postupi sa punom ozbiljnošću i odgovornošću", navodi se u saopštenju.

Iz Eparhije navode da je riječ o veoma opasnoj optužbi koja kriminalizuje Srpsku pravoslavnu crkvu i koju pojedini prištinski mediji već koriste s ciljem širenja vjerske i etničke mržnje, što direktno ugrožava srpsko sveštenstvo, monaštvo i vjerske objekte.

"Ukoliko bi se ove tvrdnje pokazale kao istinite, crkvena lica za koja se dokaže da su eventualno umiješana u zloupotrebu objekata SPC i crkvene službe za navodno prenošenje ili skladištenje oružja, snosiće najstrože crkvene kazne i neće moći da nastave svoju javnu službu", navodi se u saopštenju.

U slučaju da KFOR, kako se dodaje, ne može da potvrdi istinitost ovih tvrdnji, Eparhija raško-prizrenska tražiće preko britanske ambasade u Prištini izvinjenje pomenute poslanice zbog zapaljive i netačne izjave koja ima ozbiljne posljedice, prenosi Anadolija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...