ERDOGAN ŽELI PONOVO OSVOJITI NAJVEĆI TURSKI GRAD: Mrtva trka na izborima za Istanbul, nova anketa prednost daje..

Međutim, Erdoğan, koji je započeo svoju političku karijeru kao gradonačelnik Istanbula 1990-ih, želi da ponovo osvoji tursku metropolu sa 15 miliona stanovnika.

  • Evropa

  • 29. Feb. 2024  

  • 0

Dok je turska opozicija spremna da ponovi svoj izborni uspjeh iz 2019. u glavnom gradu Ankari na predstojećim lokalnim izborima, u najvećem turskom gradu, Istanbulu, AKP predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i opoziciona CHP nalaze se rame uz rame, piše Euractiv.

Lokalni izbori se uglavnom smatraju lakmus testom za snagu opozicije, koja je u nekoliko navrata obećala da će vratiti Tursku na pravi put ka pridruživanju EU u potencijalnoj post Erdoğanovoj eri.

Glavna turska opoziciona stranka, CHP lijevog centra, slavila je velike pobjede na lokalnim izborima 2019. godine, gdje je uspjela zauzeti oba najveća turska grada, Istanbul i Ankaru.

U Ankari, CHP je spreman za još jednu izbornu pobjedu 31. marta, budući da kandidat stranke, sadašnji gradonačelnik Mansur Yavaş, vodi sa komotnom razlikom. Predviđa se da će Yavaş osvojiti 49 posto glasova, prema zbirnim anketama Europe Elects - devet posto ispred kandidata iz AKP-a.

Međutim, Erdoğan, koji je započeo svoju političku karijeru kao gradonačelnik Istanbula 1990-ih, želi da ponovo osvoji tursku metropolu sa 15 miliona stanovnika.

Prema anketama Europe Electsa, Erdoğanova AKP trenutno ima jedan procentni poen ispred sadašnjeg gradonačelnika CHP Ekrema İmamoğlua, za kojeg se predviđa da će osvojiti 37 posto birača.

Na lokalnim izborima u martu 2019. İmamoğlu je uspio osigurati tijesnu pobjedu sa razlikom od samo 0,16 posto. Izbore su kasnije poništile izborne vlasti zbog pritiska Erdogana. U ponovnom glasanju u junu iste godine, CHP je pobijedio sa velikom prednosti od preko devet posto.

Ovog puta, Erdogan se kladio na bivšeg ministra životne sredine Murata Kuruma da ponovo osvoji Istanbul, najpoželjniju nagradu na izborima. Kurum je stekao ime nakon zemljotresa u februaru 2023., kada je predvodio napore za izgradnju skloništa za hitne slučajeve.

AKP prvenstveno ima koristi od fragmentacije nacionalnih opozicionih partija. Dok kandidata AKP Kuruma podržava i nacionalistički MHP, tri glavne opozicione stranke ovoga puta neće nastupiti na zajedničkoj platformi.

İmamoğlu je 2019. godine dobio podršku kurdskog HDP-a i stranke İYİ da protjera AKP iz Istanbula.

Međutim, ove dvije stranke su ovoga puta najavile da planiraju da imaju svoje kandidate, pri čemu je predviđeno da kandidat stranke İYİ osvoji pet posato glasova i kurdskog DEM, stranke nasljednice HDP-a, sedam posto.

Kako će kandidat sa najviše glasova postati gradonačelnik, bez obzira na to da li uspeju privući 50 posto birača, kandidati DEM-a i İYİ-partije slabe İmamoğluovu poziciju, čineći pobjedu AKP-a vjerovatnijom nego 2019. godine.

Iako je Erdoğan nastavio da pobjeđuje na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, izgubio je značajnu podršku posljednjih godina.

Iako je uspio pobijediti na predsjedničkim izborima 2023. godine, završio je samo pet posto ispred kandidata CHP i morao je ući u drugi krug glasanja po prvi put od ustavne revizije 2017. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...