VUČIĆ DIŽE TENZIJE NAKON RAZGOVORA S MACRONOM: „Predočio sam mu posljedice opasnog razvoja situacije na Kosovu i Metohiji…“

-Naglasio sam da Srbija ostaje privržena dijalogu i očuvanju mira, iako je srpska zajednica na Kosovu i Metohiji jedina etnička grupa u Evropi koja je izložena konstantnom nasilju.

  • Regija

  • 09. Jul. 2023  

  • 2

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon razgovora sa predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom, oglasio se na društvenim mrežama.

-Kao i uvijek, otvoren i ozbiljan razgovor sa predsjednikom Macronom kojem sam predočio posljedice opasnog razvoja situacije na Kosovu i Metohiji. Sada već neskriveno nasilje upereno protiv Srba na KiM, sve očiglednije udaljava svaku mogućnost civilizovanog razgovora i pristupa rješavanju otvorenih pitanja.

Naglasio sam da Srbija ostaje privržena dijalogu i očuvanju mira, iako je srpska zajednica na Kosovu i Metohiji jedina etnička grupa u Evropi koja je izložena konstantnom nasilju.

Zamolio sam predsjednika Macrona da uloži dodatni napor kako bi se prištinska strana urazumila i što prije vratila u okvire konkretnih razgovora, kao i da prestane da obesmišljava sve napore usmjerene na deeskalaciju situacije.
Zahvalio sam predsjedniku Macronu na spremnosti da sasluša Beograd, kao i na odlučnosti da se dodatno angažuje kako bi se razriješila izuzetno složena i nadasve opasna situacija na KiM, poručio je Vučić.

Nedugo nakon toga Vučić je razgovarao sa šefon talijanske diplomacije Antoniom Tajanijem.

-Konstruktivan razgovor sa šefom italijanske diplomatije. Zatražio je da Srbija učini sve da bude održana stabilnost u regionu i naglasio da je Italija uvijek spremna da da svoju podršku miru.

Dogovorili smo novi telefonski razgovor za sljedeću nedjelju, a ja sam mu zahvalio za prijateljstvo, kao i za interes i razumijevanje koje Italija, premijerka Meloni i on lično imaju za stavove Srbije, poručio je Vučić.


Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...