UZBUNA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: „Ministar odbrane Zukan Helez poziva na vraćanje Ustava…“

Nakon godina prijetnji odcjepljenjem te prkošenja Ustavu i zakonima vlastite države, postavlja se pitanje je li posljednjim potezom Milorad Dodik prešao crvenu liniju!?

  • Mini market

  • 10. Jul. 2023  

  • 5

Novoizabrani vršitelj dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloš Lukić potpisao je odluke o objavljivanju Ukaza predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju zakona da se odluke Visokog predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku i da se odluke Ustavnog suda ne primjenjuju na teritoriji Republike Srpske.  

Riječ je o Zakonu o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, kojim je onemogućeno objavljivanje odluka OHR-a i, kako smatraju u RS, nelegitimno izabranog Christiana Schmidta, u Službenom glasniku Republike Srpske, kao i o Zakonu o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj koji predviđa da se odluke ovog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji RS dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH. Ukaz je danas stupio na snagu. Iz Tužiteljstva BIH potvrdili su kako je formiran tim na ovom predmetu.

Nakon godina prijetnji odcjepljenjem te prkošenja Ustavu i zakonima vlastite države, postavlja se pitanje je li posljednjim potezom Milorad Dodik prešao crvenu liniju.

Iz redova HDZ-a BiH rijetko se može čuti osuda takve politike Čovićevog političkog partnera Milorada Dodika, stoga je posebno zanimljiva izjava mostarskog politologa Martina Mikulića, inače bliskog Čovićevom HDZ-u, koji odgovornost za uzavrelu političku situaciju pokušava prebaciti na drugu stranu.

U nastavku pogledajte šta je rekao za RTV HB, neslužbeno glasilo Čovićevog HDZ-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...