ERDOGAN OTKRIO KARTE: "Otvorite put za članstvo Ankare u EU kako bi Turska utrla put za članstvo Švedske u NATO-u"

Erdogan je također ponovio da članstvo Švedske u NATO-u zavisi od ispunjavanja pitanja navedenih u prošlogodišnjem tripartitnom sporazumu potpisanom u Madridu tokom prethodnog samita NATO-a.

  • Evropa

  • 10. Jul. 2023  

  • 0

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je da će pozvati samit NATO-a da otvori put za članstvo Ankare u Evropskoj uniji kako bi Turska utrla put za članstvo Švedske u NATO-u, prenosi Anadolija.

- Pozivam zemlje koje su tjerale Tursku da čeka na kapiji EU-a više od 50 godina... Prvo, otvorimo put Turske u EU, a zatim ćemo utrti put za Švedsku baš kao što smo to učinili za Finsku - rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Istanbulu prije nego što je krenuo u glavni grad Litvanije Vilnius na samit NATO-a.

Erdogan je također ponovio da članstvo Švedske u NATO-u zavisi od ispunjavanja pitanja navedenih u prošlogodišnjem tripartitnom sporazumu potpisanom u Madridu tokom prethodnog samita NATO-a.

On je kazao da je pitanje pristupanja Švedske NATO-u u diskreciji turskog parlamenta, te je dodao da to pitanje nije povezano s turskom kupovinom aviona F-16 od SAD-a.

- Turska vjeruje da će okončanje rata Rusije i Ukrajine pravednim, trajnim mirom olakšati proces članstva Ukrajine u NATO-u - kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je također najavio da će na samitu NATO-a ponovo pozvati zemlje koje uvode ograničenja Turskoj da se brzo okrenu od te greške.

Tokom dvodnevnog samita NATO-a u Vilniusu, lideri će se pozabaviti tekućim ratom Rusije i Ukrajine, njegovim izazovima NATO-u i koracima za jačanje odbrane i odvraćanja vojnog saveza. Na dnevnom redu će biti i kandidatura Švedske za pridruživanje NATO-u.

Finska i Švedska su podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u ubrzo nakon što je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine u februaru 2022.

Iako je Turska odobrila članstvo Finske u NATO-u, čeka da Švedska ispuni svoje obaveze prema sporazumu.

Erdogan je ranije poručio da se Švedska ne može nadati ulasku u NATO sve dok daje utočište i zeleno svjetlo za teroriste i pristalice terorista.

Da bi se pridružila NATO-u, Švedskoj je potrebno odobrenje svih njenih sadašnjih članica, uključujući Tursku, koja je u alijansi više od 70 godina i koja se može pohvaliti svojom drugom po veličini vojskom unutar saveza.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...