ŽELJKO KOMŠIĆ IZRIČIT: "Mora se prekinuti praksa koju je SDA uvela..."

"Ne mogu ljudi koji imaju ili su imali bilo kakve veze sa politikom biti sudije Ustavnog suda"

  • Politika

  • 13. Jul. 2023  13. Jul. 2023

  • 5

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, komentirao je za N1 jučerašnje informaciju da su vladajuća Stranka pravde i razvoja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana (AKP) i njezin koalicijski partner Stranka nacionalističkog pokreta (MHP) odbacili su u srijedu parlamentarni prijedlog zakona glavne opozicijske Republikanske narodne stranke (CHP) da se masakr u Srebrenici iz 1995. prizna kao genocid, ali i da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na genocid. On je odbacio ovu informaciju i kazao kako je Parlament Turske donio Deklaraciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici.

Jeste li u kontaktu sa Izetbegovićem? Viđate li se?

Slabo, posljednji put sam ga vidio na inauguraciji Erdogana.

Jučer se pojavila vijest kako je Erdoganova većina u turskom parlamentu odbila prijedlog zakona u Srebrenici?

Sve stranke u turskom parlamentu usvojile su deklaraciju o osudi genocida u Srebrenici. Ono što se jučer dešavalo… to je kada se uzme informacija i stavi se u pogrešan kontekst. Predstavnici opozicije su mimo dnevnog reda tražili da se raspravlja o zakonu u genocidu u Srebrenici.

Niti ima zakona niti dnevnog reda. Parlament je to odbacio jer su se sve strane ranije odredile o genocidu u Srebrenici. Vrlo je interesantan izvor odakle je sve krenulo.

Mnogo puta ste kritikovali međunarodnu zajednicu?

Oni su licemjeri u međunarodnoj zajednici. Kad pričam s njima kažu mi sve da sam u pravu. Kažu da oni žive po tim načelima, a kad ih upitam mogu li i ja živjeti po istim načelima, oni mi odgovaraju da smo mi u drugim uslovima. Pa što nam ne pomognu da ih promijenimo.

Govorili ste ranije da je međunarodna zajednica imala namjeru da ukloni SDA?

Da, oni to nisu ni krili.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...