ŽELJKO KOMŠIĆ U GOVORU U UN-u PORUČIO: "Negiranje genocida u Srebrenici je sijanje novog sjemena zla"

Također je istakao da je sve što se čuje od onih koji napadaju rezoluciju zapravo poricanje genocida u Srebrenici.

  • Vijesti

  • 19. Apr. 2024  19. Apr. 2024

  • 4

U sjedištu UN-a u New Yorku danas je predstavljen Nacrt rezolucije o Međunarodnom danu razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine. Među govornicima bio je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

"Detaljnim ili čak površnim čitanjem teksta ove rezolucije, čak ni najmaliciozniji neće pronaći argumentaciju koja se pokušava nametnuti u medijskom prostoru, a to je da je ova rezolucija usmjerena protiv bilo koje države, naroda ili nacije. Takvi zaključci ne postoje u tekstu rezolucije. Samo zlonamjerni mogu izvlačiti takve interpretacije", istakao je Komšić.

Dodao je da se kroz ovu rezoluciju pokušava spriječiti negiranje činjenica koje su utvrdili međunarodni sudovi, a to je da je u Srebrenici počinjen genocid.

"Druga važna poruka ove rezolucije je posvećenost budućnosti, posebno naše djece i generacija koje dolaze. Nadam se da će buduće generacije biti bolje od nas, ali da će znati šta se dogodilo i izvući prave zaključke, bez mržnje prema bilo kome. Negiranje genocida i prihvatanje tog negiranja zapravo su sijanje novih sjemenki zla za potencijalne buduće genocide", naglasio je Komšić.

Također je istakao da je sve što se čuje od onih koji napadaju rezoluciju zapravo poricanje genocida u Srebrenici.

"Odbijanje podrške rezoluciji znači negiranje genocida u Srebrenici, uprkos odlukama međunarodnih sudova. Nadam se da smo svjesni toga. Istina je jedino što može liječiti, laž ne pomaže. Istina je surova, ali moramo prihvatiti da je u Srebrenici počinjen genocid. Ti su ljudi bili sistemski planski ubijani zbog svoje vjere i etničke pripadnosti", kazao je Komšić.

Na kraju je izrazio nadu da će rezolucija dobiti podršku u Generalnoj skupštini UN-a.

"Zahvaljujem svima koji su javno podržali ovaj akt, ne samo kao član Predsjedništva, već kao Bosanac i Hercegovac, u ime svog djeteta", zaključio je Komšić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...