NAKON GUTERRESOVOG PISMA PUTINU: Turski predsjednik Erdogan izrazio nadu da će sporazum o crnomorskom žitu biti produžen

- Spremamo se da ugostimo ruskog predsjednika Vladimira Putina u Turskoj u avgustu. Istog smo mišljenja o produženju sporazuma o žitu - rekao je Erdogan.

  • Svijet

  • 14. Jul. 2023  

  • 1

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u petak je izrazio nadu da će strane u crnomorskom dogovoru o žitu produžiti sporazum koji istječe u ponedjeljak, prenosi Anadolija.

- Spremamo se da ugostimo ruskog predsjednika Vladimira Putina u Turskoj u avgustu. Istog smo mišljenja o produženju sporazuma o žitu - rekao je Erdogan.

On je dodao da je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres poslao pismo Putinu.

- Nadam se da ćemo ovim pismom osigurati produženje dogovora o koridoru žitarica zajedničkim naporima nas i Rusije - rekao je Erdogan novinarima nakon džume u Istanbulu.

Govoreći o odnosima sa Grčkom predsjednik Turske je rekao:

- Kao pobjednici izbora u našim zemljama s (grčkim premijerom Kyriakosom, op.a.) Mitsotakisom želimo činiti korake u pozitivnom smjeru odnosa Turske i Grčke.

Prije godinu dana Turska, UN, Rusija i Ukrajina potpisale su u Istanbulu sporazum o nastavku izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koje su pauzirane nakon početka rusko-ukrajinskog rata u februaru prošle godine.

U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima tri zemlje i UN-a kako bi nadgledao pošiljke.

Prvi brod koji je prevozio žito u okviru historijskog sporazuma otplovio je u avgustu prošle godine iz ukrajinske luke Odesa.

Turska, koja je dobila međunarodne pohvale zbog svoje jedinstvene posredničke uloge između Ukrajine i Rusije, više puta je pozivala Kijev i Moskvu da okončaju rat pregovorima.

Ruski zvaničnici su nagovijestili da bi sada mogli blokirati produžetak sporazuma o žitu, žaleći se da su dijelovi sporazuma koji omogućavaju ruski izvoz ostali neispunjeni.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...