PIZZA 20 EURA, HAMBURGER 22, KUGLA SLADOLEDA 3,5 EURA: Polovica Hrvata sebi ne može priuštiti odmor na Jadranu, odlaze u…

Aranžmana u sezoni ispod 1000 eura gotovo da i nema, a ako znamo da je tolika i prosječna hrvatska plaća jasno je da je mnogi ne mogu potrošiti na sedam dana odmora na moru.

  • Ekonomija

  • 19. Jul. 2023  20. Jul. 2023

  • 2

Ni pizza od 20 eura ni burger od 22, ni kuglica sladoleda od 3 i pol ni stara soba s bakinim namještajem za 120 eura. Ništa skupoću Jadrana ne oslikava tako bolno jasno kao statistika koju je upravo objavio Eurostat. Polovina Hrvata ne može si priuštiti ni sedam dana godišnjeg odmora i po tome su među europskim prvacima. Najgore je u Rumunjskoj gdje za odmor nema 62%, sijede Bugari. Njih pak 48% sjedi kući. Na put ne može ni 43% Grka, a 42% Hrvata nema dovoljno novaca za godišnji. U Italiji je to 34%, a takva briga ne muči stanovnike Luksemburga, odnosno muči samo njih 7%. I u Švedskoj je ta brojka samo 10%. A najveći broj onih koji sebi ne mogu priuštiti sedam dana odmora živi u Slavoniji. Oni imaju najmanje plaće, najslabiji standard i ove će ih godine na moru biti manje. Ali Slavonci se po običaju ne žale, tješi ih Drava, jeftini sladoled i smisao za humor

U ljetnom ritmu i vrelini gradskog asfalta novinari RTL-a pitali su građane Osijeka idu li ove godine na more. Katarina je kratko odgovorila da ove godine ipak ne. Adrian kaže da ne ide već nekoliko godina. "Uglavnom mislim da je neisplativo uopće odlaziti na more", dodaje.

Godinama more nije vidio ni Zoran. Za njega je Drava - majka! Katarina je priznala da je more i prije inflacije bilo skupo, a sada je još gore.

Na najvećoj i najpoznatijoj osječkoj dravskoj plaži zatekli su Emu. "Bolje je nego na moru, puno", poručuje. Na osječkoj Copacabani uistinu je odlična atmosfera, a u Gradu na Dravi kugla sladoleda košta 1 euro i 40 centi dok za nju na moru treba platiti dva, tri pa negdje i četiri eura.

Cijene su splet odnosa ponude i potražnje, a u turizmu potražnju ne čine samo hrvatski građani, nego građani cijele Europe često veće platežne moći. To ističe dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku Boris Crnković koji kaže - "ono što su kupci spremni platiti to će prodavatelji, odnosno pružatelji usluga naplatiti".

Prošle godine nakon epidemije Covida došlo je do turističkog buma, no ove godine ljudi su oprezni zbog općeg rasta cijena. "Cijene su generalno veće, ako govorimo u odnosu na prošlu godinu i mislim da su to naše stranke, da su to gosti malo kaznili", dodaje voditeljica turističke agencije Nada Menalo. Aranžmana u sezoni ispod 1000 eura gotovo da i nema, a ako znamo da je tolika i prosječna hrvatska plaća jasno je da je mnogi ne mogu potrošiti na sedam dana odmora na moru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...