ŠOKANTAN ISTUP PREDSJEDNIKA SRBIJE U BRUXELLESU: Vučić o vuranima, omtasima, dževelinima, alkarima, barjaktarima, na putu do aerodroma pozvat će i puštene Srbe da ih "obodri"…

Imao je i sastanak sa evropskim posrednikom za dijalog Beograda i Prištine, ali je sastanak sa Jensom Stoltenbergom ocijenio kao najvažniji i kao korektan.

  • Regija

  • 20. Jul. 2023  20. Jul. 2023

  • 10

„Plašim se da nismo na putu koji bi nam garantovao sigurnost i bezbjednost, ali vjerujem da i ova naša i molba i zahtjev, kako god da je nazovete – NATO-u će da urodi plodom, ili većom pažnjom i siguran sam da oni ne žele u ovom trenutku da Srbi budu protjerani sa svojih vjekovnih ognjišta i da moraju da napuste Kosovo i Metohiju“, poručio je Aleksandar Vučić.

„Naš narod na Kosovu i Metohiji štite tri stvari: To je jedinstvo, borba i hrabrost našeg naroda pod 1, pod 2 – to je država Srbija koja je uvijek sa njima i pod 3 – to je međunarodno javno pravo. I to što bar donekle, bar jednim malim dijelom, moraju da se poštuju norme međunarodnog javnog prava i moram da budem iskren. Jedina institucija koja nešto radi kako tako u smislu očuvanja bezbjednosti jeste KFOR na Kosovu“, kazao je novinarima u Briselu predsjednik Srbije nakon razgovora sa Generalnim sekretarom NATO-a.

Upravo je od KFOR-a, odnosno NATO-a, jučer zatražio značajniju ulogu u smirivanju tenzija, iako ne vjeruje da druga strana želi da smiri iste. To je čuo i od Petra Petkovića koji je, također u Briselu imao bilateralne razgovore sa Miroslavom Lajčakom.

„Njihov cilj jeste da se sprovede politika Envera Hodže, Kosovo bez Srba, Kosovo sa Albanijom i to je konačna politika. Kada to vidite, ne možete da se osmjehujete i budete dopadljivi šarmantan bilo kome čak i kada bih nespretno pokušao“, kazao je predsjednik Srbije u odgovoru novinarima koji su ga pratili u Briselu.

Imao je i sastanak sa evropskim posrednikom za dijalog Beograda i Prištine, ali je sastanak sa Jensom Stoltenbergom ocijenio kao najvažniji i kao korektan.

„Mi smo u pisanoj formi dostavili sve dokaze Generalnom sekretaru NATO-a. Sve što je učinjeno protiv srpskog naroda dolaskom Kurtija na vlast, o progonima, napadima na Srbe, napadima na zdravstvene stanice, na ambulantna kola, o tome koliko je Srba upucano, koliko je Srba protivpravno uhapšeno. Pokazali video snimke na kojima se vidi da Srbi koji su uhapšeni, zatim optuženi, zatim zadržani u pritvoru, u stvari ni za šta nisu krivi, jer se to na snimcima nedvosmisleno vidi. Zatražili smo da NATO preuzme kontrolu i obezbijedi život dostojan čovjeka – Srba na Kosovu i Metohiji, jer naša je dužnost da to zatražimo od onih koji su za to po rezoluciji 1244 odgovorni“.

Priznaje ipak da je Stoltenberg imao primjedbe na račun Srbije, a Vučić je pokušao da mu objasni „o čemu se sve radi“ i da ukaže na „neke od stvari“ koje nisu istinite a prenošene su u dijelu inostrane javnosti.

„Sve u svemu, mislim da je bio važan sastanak, i da smo mogli da iznesemo ono što su činjenice i da zatražimo veću bezbjednost i sigurnost za naš narod na Kosovu i Metohiji. Hoće li tu biti pomaka, ostaje da se vidi“.

Kazao je da nije ni kukao, ni molio, da ne lupa ni šakom o sto, jer mu to nije manir, nije on slabić.

Ne bavi se bajkama, već odgovornim i ozbiljnim poslom. Zato ga svuda u svijetu primaju i znaju da njegova riječ nešto znači i znaju da se bavi na veoma ozbiljan način politikom, i napretkom Srbije, hvalio je sam sebe predsjednik Srbije.

„Za nju se borim i zato mi je bilo važno da ovo danas uradim i zato mi je bilo važno da Jensa Stoltenberga obavijestim“.

Vučić se sinoć vratio u Beograd, da se bavi, kako je kazao, posljedicama ovog nevremena.

Za svakog sutra u Srbiji počinje normalan dan, za njega ne, jer mora da razmišlja i kakva je sudbina Srba na Kosovu i Metohiji.

On će na putu do aerodroma da pozove svo troje puštenih Srba, koji su prethodno uhapšeni zbog napada na novinare i da sa njima razgovara, da ih obodri i da ih zamoli da ostanu na svojim ognjištima na Kosovu i Metohiji uprkos svim problemima i torturi kojoj su nevini bili izloženi.

Preostaje mu sada i da pronađe „zajednički imenitelj“ i u razgovorima koje je imao sa Lajčakom.

„A to bi bila želja da se dođe do deeskalacije što je moguće prije, ali svakako neće biti lako“, jer mu je bilo jasno da u Briselu od predstavnika Albanaca niko to „nije želio ni na koji način“, dodaje on.

Pogledajte šta je Vučić kazao o vuranima, omtasima, dževelinima, alkarima, barjaktarima…

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...