ERDOGAN I ABBAS U ANKARI: "Nezavisna palestinska država ključna za mir i stabilnost regije"

Erdogan je danas u Ankari uz najviše državničke počasti dočekao palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa

  • Svijet

  • 25. Jul. 2023  

  • 0

Predsjednik Republike Tursje Recep Tayyip Erdogan izjavio je u utorak, nakon sastanka s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Ankari, kako je nezavisna palestinska država s glavnim gradom istočnim Al-Qudsom (Jerusalemom) ključ mira i stabilnosti cijele regije.

Erdogan je danas u Ankari uz najviše državničke počasti dočekao palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, a nakon susreta iza zatvorenih vrata održana je zajednička konferencija za novinare.

Erdogan je podvukao kako će njegova zemlja nastaviti pružati svaku podršku Palestini.

“Turska će nastaviti podržavati Palestinu na najjači mogući način, te dati sve od sebe za dobrobit Palestinaca“, rekao je Erdogan, te dodao:

“Važno je da se međunarodna zajednica, a posebno Ujedinjene nacije, angažiraju oko palestinskog pitanja.“

Naglasio je kako Turska ne može prihvatiti akcije usmjerene na promjenu povijesnog statusa quo svetih mjesta, posebno kada je riječ o džamiji Al-Aqsa.

Erdogan je ponovio stav Turske o podršci nezavisnoj palestinskoj državi, prenosi Anadolija. 

“Uspostava nezavisne palestinske države s istočnim Al-Qudsom kao glavnim gradom na granicama iz 1967. na temelju parametara UN-a, ključna je za mir i stabilnost cijele naše regije”, poručio je Erdogan.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je tokom obraćanja zahvalio predsjedniku Erdoganu, turskoj državi i turskom narodu za podršku koju pružaju palestinskoj borbi.

"Veoma nam je važna podrška Turske nezavisnosti palestinskog naroda, koju pruža braneći Al-Quds", rekao je Abbas.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...