BRAT JEDNE OD ŽRTAVA NASILJA KOJA JE UBIJENA: "Mislio sam da će to biti opomena"

Tragične sudbine žena, i presude protiv počinitelja, pokazalo se, ne služe ni kao opomena, ni kao upozorenje institucijama, da moraju bolje raditi svoj posao.

  • Društvo

  • 13. Avg. 2023  

  • 0

Nermin Sulejmanović, nažalost, nije jedini koji je ispunio svoje prijetnje. A sistem nije prvi put zakazao kod Nizame Hećimović.

Prije samo dvije godine izvještavali smo u brutalnom ubojstvu Alme Kadić, za koje je osuđen Eldin Hodžić. Tragične sudbine žena, i presude protiv počinitelja, pokazalo se, ne služe ni kao opomena, ni kao upozorenje institucijama, da moraju bolje raditi svoj posao.

Nije Nizama prva koja je prijavila, i nije preživjela. Sličnu sudbinu prije samo dvije godine doživjela je Alma Kadić u sarajevskom naselju Buća potok. Ni prijave, ni zabrana prilaska nisu spriječile Eldina Hodžića. Pucao je.

U slučaju moje rahmetli sestre je dvije godine nasilje trajalo, konstantno prijavljivano, dokumentirano, oko 150 krivičnih prijava je postojalo. To je isplivalo u fazi suđenja njemu za nasilje u porodici sa smrtnih ishodom. On je osuđen, prvostepenom presudom na 35 godina zatvora. Mislio sam da će to biti opomena nekim nasilnicima da to ne počine. Ali događa se, a evo što se jučer desilo”, rekao je Almedin Kadić, Almin Brat.

Zatvorska kazna od 35 godina jedna je od najvećih za ubistvo žene u historiji bh. pravosuđa.

“Poslije toga imamo slučaj u Doboju, 28 godina je presuda zato što je nasilnik i ubio i zapalio i stan i osobu. I imamo presudu za slučaj Olovo 40 godina”, istakla je Jadranka Miličević, iz fondacija Cure.

Za svirepo ubojstvo Arnele Džogić u Olovu 2016. godine, njen bivši momak Avdija Selimović i Muriz Brkić dobili su maksimalne kazne. No ovakve kazne su izuzeci, a ne pravilo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...