MIRZA ČUBRO PROZIVA FEDERALNOG PREMIJERA: "Zna li Nikšić šta piše?"

"Nikšić, kao i svi drugi politicari, ima pravo da bira s kim će razgovarati ali jednako tako ima i obavezu da javnost istinito informira".

  • Mini market

  • 20. Avg. 2023  

  • 0

Poznati bosanskohercegovački novinar Mirza Čubro reagirao je na svom Facebooku na post koji je objavio federalni premijer Nermin Nikšić.

Post prenosimo u cjelosti:

"Premijer bh.entiteta Federacija BiH Nermin Nikšić, pravdajući odluku da u utorak u Lukavici razgovara s Miloradom Dodikom, između ostalog navodi da bi odbijanje razgovora dovelo do blokada institucija, a time, kako kaže, ugrozilo plate policije, vojske, profesora, doktora...

Nikšić, kao i svi drugi politicari, ima pravo da bira s kim će razgovarati ali jednako tako ima i obavezu da javnost istinito informira.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH u ljeto prošle godine nametnuo je nekoliko odluka kojima je omogućio finansiranje izbora ali i trajno ukinuo mogućnost blokada isplata iz državnog budžeta. Christian Schmidt, izmjenama zakona o finansiranju institucija BiH, čak je i ukinuo odredbu kojom Vijeće ministara BiH donosi odluku o privremenom finansiranju, ako budžet nije usvojen.

Sad privremeno finansiranje automatski stupa na snagu, a ako ministar ili zamjenik ministra finansija ne odobravaju isplate, predviđene su kazne.

Dakle, nema više mogućnosti za ucjenjivanje budžetom pa ni brige da li će vojnici i policajci dobiti plate.

Nepoznanica je o kojim doktorima ili profesorima Nikšić priča jer, valjda bi to svi trebali znati, niti jedan univerzitet ili bolnica ne finansiraju se iz državnog budžeta.

Također, federalni premijer kaže "Kao da je nekome važno što će nam ukinuti kreditiranje za izgradnju auto-puta i drugih velikih infrastrukturnih projekata".

EU odnosno EIB i EBRD su najveći kreditori izgradnje autoputa pa ostaje pitanje da li je neko iz ovih institucija entitetskom premijeru prijetio prekidom finansiranja autoputa?

Javnosti je trenutno poznato jedino da Milorad Dodik prijeti blokadom projekata u F BiH jer je, zbog svog separatističkog ponašanja, sankcionisan blokadom sredstava iz EU fondova ali i fondova članica EU poput Njemačke".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...