ERDOGANOV PLES NA ŽICI: Turski predsjednik dogovorio susret i sa Putinom i sa Bidenom!

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan mogao bi posjetiti Rusiju 8. septembra a nedugo nakon toga, planiran je susret Erdogana i Bidena.  

  • Svijet

  • 29. Avg. 2023  

  • 0

Turski predsjednik Erdogan planira se uskoro sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarali o ugovoru o žitu. Nakon sastanka s Putinom, Erdogan će otputovati na summit G20 u Indiju, gdje će u četiri oka razgovarati i sa američkim predsjdndikom Joe Bidenom.   

Ured turskog predsjedništva odbio je komentirati Erdoganove planove za Bloomberg. Ranije je diplomatski izvor u Turskoj rekao za TASS da se Putin i Erdogan planiraju sastati u Sočiju, a kao mogući datum spominje se 4. septembar. Lokaciju i sastanak je danas službeno potvrdio i glasnogovornik Erdoganove stranke AK, ali nije specificirao datum. Turski novinski izvještaji navode da je Erdogan planirao pokrenuti pitanje obnove ugovora o žitu tokom potencijalnih razgovora sa svojim ruskim kolegom. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ranije je rekao da će se sastanak dvojice čelnika održati uskoro, ali ni on nije naveo konkretne datume.  

Analitičari ptrmjećuju da tursko-ruski odnosi još uvijek ostaju velika enigma, ali je primijetno određeno zahlađenje odnosa na relaciji Erdogan-Putin, osobito nakon ruskog odustajanja od ugovora o žitu krajem jula. Sve je počelo još ranije, tokom posjeta Turskoj ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, 7. jula, kada je Erdogan Kijevu odlučio predati grupu oficira kontroverzne vojne organizacije Azov, što je bilo jasno kršenje ranije postignutih sporazuma s Moskvom nakon ruskog osvajanja grada Mariupolja na Azovskom moru u maju prošle godine.  

Pritom se, međutim, i dalje nastavljaju razvijati njihovi ekonomki odnosi: nedavno je bilo svečano puštanje u rad prvog bloka prve turske atomske centrale Akkuyu koju gradi ruski koncern Rosatom; jača turistička suradnja; Rusija je poslala flotu svojih velikih protupožarnih zrakoplova za gašenje nedavnih velikih požara u Turskoj i td.  

Turska i Sjedinjene Države prošle sedmice su održale zajedničke vojne vježbe, najveće u posljednjih sedam godina, objavio je američki Bloomberg.  

U vježbama su sudjelovali ratni brodovi, turski lovci F-16 i američki F-18, dok je najveći nosač zrakoplova američke mornarice USS Gerald Ford uplovio u luku Antalija. Pritom je američka vojska na brod pozvala Seljuka Bayraktara, čelnika istoimenog turskog proizvođača borbenih dronova i zeta predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kao simboličnu gestu.  

Vježbe i posjeta dvostranačke delegacije američkog Kongresa Turskoj pokazuju kako obje strane žele obnoviti svoj dugogodišnji savez, rekla su u intervjuu Bloombergu trojica turskih dužnosnika koji su željeli ostati anonimni.  

Ankara je u međuvremenu uspjela organizirati sastanak Recepa Tayyipa Erdogana i američkog vođe Joea Bidena na marginama summita G-20 u New Delhiju (9.-10. septembra), koji će uslijediti nakon njihovog prethodnog sastanka na summitu NATO saveza u Litvi prošlog mjeseca.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...