MILORAD DODIK: "Na potezu je 'Trojka'"

Dodik je konstatovao da se su partneri iz "trojke" više počeli da govore o njemu, nego o suštinskim pitanjima.

  • Politika

  • 10. Sep. 2023  

  • 2

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da bi odbijanje partnera iz "trojke" da se razgovara o pitanjima Ustavnog suda BiH i Izbornog zakona BiH moglo da odbije partnerstvo srpske i hrvatske strane u vlasti na nivou BiH.

Ističući da su Republika Srpska i on do sada ispoštovali sve što je dogovoreno sa "trojkom", Dodik je konstatovao da se su partneri iz "trojke" više počeli da govore o njemu, nego o suštinskim pitanjima.

"Mi smo pokazali da smo ozbiljni u dogovoru i kad smo dogovorili tih pet zakona mi smo ih usvojili", rekao je Dodik novinarima na Jahorini.

On je konstatovao da to nije bilo lako, da je naišlo na osporavanje opozicije, ali da smatra da je ovo dobra platforma i priprema za razgovore o Ustavnom sudu BiH.

"Ako nas odbiju ovi iz `trojke`, odbili su i partnerstvo, ne samo nas, nego i hrvatsku stranu koja traži Izborni zakon", poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, činjenica da je "trojka" izbore dobila na promociji ravnopravne zastupljenosti može da se obije o političku glavu Hrvata i stavi ih na margine bilo kakvog odlučivanja u budućim vremenima.

"Nije potrebno da Bošnjaci u političkom smislu uspostave potpuno jedinstvo, dovoljno je da uspostave većinsko jedinstvo i da Hrvata nema nigdje i Hrvati su toga svjesni. Bez obzira što su ovo promovisali kao uspjeh, sljedeći put ih očekuje izazov koji neće moći kontrolisati", zaključio je Dodik.

Dodik smatra da se u tome ogleda licemjerje donesenih odluka, kojima je i SDA htio da se suprotstavi protestima, ali je odustao kad je shvatio šta može da se uradi.

On je rekao da se održava početna atmosfera u razgovorima sa "trojkom", ali da i dalje traže izgovore kad žele da izbjegnu odgovor.

"Mi to ne radimo koliko god da boli. Uradili smo šta god smo obećali. Sad je rečeno da ćemo u septembru da radimo na pitanju Izbornog zakona i Ustavnog suda", dodao je Dodik.

On je podsjetio da je bio dogovor da se za ova pitanja formira komisija koju predvodi ministar pravde u Savjetu ministara Davor Bunoza, ali da je na prošlom sastanku rečeno da su Savjet ministara i Republika Srpska imenovali svoje članove, dok Federacija BiH nije.

"To je već opstrukcija. Da li će uživati u toj opstrukciji, vidjećemo. Nisam siguran kako će to izgledati", rekao je Dodik, konstatujući da partneri iz "trojke" moraju mnogo toga da isporuče javnosti u Federaciji, bošnjačkom tijelu, dok vladajuće stranke iz Srpske ne moraju više ništa.

Kada je riječ o popunjavanju upražnjenih srpskih pozicija u Ustavnom sudu BiH, Dodik je naveo da može da raspiše konkurs, ali da je suština da se Ustavni sud BiH rekonstruiše i da se donese zakon o ovoj instituciji.

"Neće biti izabran sudija dok se ne desi nova konfiguracija Ustavnog suda BiH, što odlučuje Federacija", naglasio je Dodik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...