NEVJEROVATAN SLUČAJ U NAŠOJ DOMOVINI: Načelnik traži volontere za prijevoz đaka…

Prijevoznik koji je u dogovoru s roditeljima u proteklom razdoblju prevozio učenike tu obavezu nije prihvatio i za ovu godinu.

  • Društvo

  • 10. Sep. 2023  

  • 0

Načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović pozvao je volontere da se uključe u program prijevoza učenika do škole, i od škole do kuće, jer mnogi od još nisu sjeli u školske klupe zbog problema s prijevozom. Prijevoznik koji je u dogovoru s roditeljima u proteklom razdoblju prevozio učenike tu obavezu nije prihvatio i za ovu godinu.

Djeca izvan centralnog dijela Jablanice nemaju riješen prevoz do škole i to je problem koji traje skoro pet godina. Zbog toga oko 40-etak učenika od početka školske godine ne dolazi redovno na nastavu.

"Ja sam ovu stariju dovezao u školu. Ona je srednja škola i morao sam kasniti na posao da bi nju dovezao", kazao je Albin Zukić jedan od nezadovoljnih roditelja.

Problem su javne nabavke koje ne mogu da se provedu već pet godina. Stalno se ulažu žalbe i pokreću sudski sporovi.

''Ističemo činjenicu da je predmetni postupak objavljen prvi put na portalu javnih nabavki 28.11.2018. godine. Od tada je ponovo pokrenut još 19 puta i svaki put je bio predmetom žalbe od strane gospodarskih subjekata'', navodi se i dodaje kako ''Općina Jablanica smatra da gospodarski subjekti izjavljuju žalbu, koristeći institut pravne zaštite predviđen Zakonom o javnim nabavkama, isključivo i jedino s ciljem onemogućavanja ugovornog organa da okonča predmetni postupak javne nabavke''.

Do ove godine opština je roditeljima na račune uplačivala novac za prevoz, ali ove godine je firma koja im je prevozila djecu odustala od toga. Načelnik sada jedinu pomoć vidi u volonterima.

"Svi znamo koliko je obrazovanje važno za budućnost naše zajednice i naše djece. Nažalost, naša Općina se već pet godina suočava s izazovima u vezi s prijevozom đaka zbog nemogućnosti da provede natječaj za ovu svrhu. Kako bismo osigurali siguran i redovan prijevoz naših učenika, obraćamo vam se s molbom za pomoć", naveo je Šabanović.

Dodao je da Općina Jablanica traži volontere koji bi se mogli uključiti u program prijevoza đaka.

."Ovo je prilika da zajedno pokažemo solidarnost i brigu prema budućim generacijama našeg grada dok Općina Jablanica na Zakonom predviđeni način ne riješi ovaj problem. Sva vozila Općine Jablanica bit će na raspolaganju, ali samo ona nisu dovoljna", ističe Šabanović.

Svi oni koji žele i mogu pomoći, a imaju vlastiti automobil, mogu se prijaviti u Općinskoj upravi.

"Nakon što se prijavite, bit ćete kontaktirani radi dodatnih informacija i koordinacije. Napominjemo da će svi volonteri proći provjeru i razgovor kako bi se osigurao siguran i odgovoran prijevoz naših đaka. Vaša podrška će pomoći našim đacima da redovno prisustvuju nastavi i ostvare svoj puni potencijal", objašnjava.

Cilj je, kaže, da nijedno dijete ne bude bez mogućnosti da prisustvuje nastavi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...