OTKRIVENA PREVARA: Burno u Crnoj Gori, Dritan Abazović u centru skandala...

Izvori Antene M ukazuju da, zapravo, drugačije i nije moguće, pošto su diplomatska pravila jasna i predsjednik Vlade jedne države mora imati tretman u skladu sa tom funkcijom.

  • Regija

  • 15. Sep. 2023  

  • 1

Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović grubo je obmanuo javnost tvrdnjama da na zasijedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija ide kao rukovodilac Ministarstva vanjskih poslova jer je na najmanje tri događaja u UN prijavljen - u svojstvu premijera, saznaje Pobjeda.

Abazović je nakon žestokih kritika javnosti decidno tvrdio da je u UN prijavljen u svojstvu rukovodioca MVP, ali detaljno čitanje objavljene platforme demantuje njegovu priču.

Naime, analizom platforme koji je objavila Vlada, uočava se da će sastanku na visokom nivou o prevenciji, spremnosti i odgovoru na pandemiju, koji će biti održan 20. septembra, Abazović učestvovati u svojstvu premijera. Kao i na još dva važna sastanka u sjedištu UN-a.

POZIV ZA PREMIJERA

- Predsjednik Vlade Crne Gore i rukovodilac rada Ministarstva vanjskih poslova dr Dritan Abazović će na predmetnom sastanku učestvovati na poziv predsjedavajućeg 78. zasijedanja GS UN Denisa Frensisa. Sastanak na visokom nivou će pružiti priliku da zemlje članice još snažnije valorizuju politički momentum i mobilišu dodatna sredstva i metode u pravcu prevencije pandemije, te jačanja kapaciteta za spremnost i odgovor, sve kroz integraciju i promociju multisektorskog pristupa u ovom domenu - navodi se u platformi.

Standardna diplomatska praksa je da predsjedavajući GS UN pozive upućuje šefovima vlada ili država, pa je na taj sastanak trebao da ide predsjednik države kao vođa delegacije.

Sastanak će, kako se navodi u dokumentu, za krajnji rezultat imati usvajanje političke deklaracije sastanka GS UN na visokom nivou o prevenciji, spremnosti i odgovoru na pandemiju, što isključuje potrebu prisustva ministra već isključivo predsjednika ili premijera.

Abazović će u svojstvu predsjednika Vlade učestvovati i na još jednom jako bitnom sastanku u Ujedinjenim nacijama: brifingu Savjeta bezbjednosti UN na visokom nivou o očuvanju mira i bezbjednosti u Ukrajini, koje je takođe 20. septembra. Brifingom će, kako se navodi, predsjedavati predsjednik Vlade Republike Albanije Edi Rama. Na tom brifingu, shodno diplomatskoj praksi, zbog važnosti učestvuju isključivo predsjednici ili premijeri država.

– Događaj će biti prilika da Crna Gora reafirmiše svoju poziciju u odnosu na situaciju u Ukrajini i ponovi posvećenost očuvanju principa i načela Povelje UN i normi međunarodnog prava, te podršku očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine – navodi se u platformi.

I na tradicionalnom ,,Concordia“ samitu 2023. Abazović je prijavljen da učestvuje u svojstvu premijera, što se decidno tvrdi u platformi.

– Godišnji „Concordia“ samit 2023, kao renomirani forum javno-privatnog sektora, koji okuplja šefove država, kreatore politika, ljude iz preduzetništva i biznis zajednice, ove godine će adresirati ulogu privatnog sektora u borbi protiv dezinformacija, urgentnih koraka koje je potrebno preduzeti kako bi se tretirala kriza mentalnog zdravlja, do jačanja održivosti životne sredine – navodi se u platformi koja razobličava obmane.

Abazović je prošle godine kao premijer predvodio crnogorsku delegaciju, ali je i ove godine odlučio da prisustvuje ovom događaju, iako će Crnu Goru na zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku predstavljati - predsjednik države Jakov Milatović sa svojom delegacijom.

Do sada je u crnogorskoj diplomatiji važilo nepisano pravilo da našu zemlju jedne godine predstavlja premijer, a naredne predsjednik države. Međutim, Vlada u tehničkom mandatu donijela je odluku da Abazović, kao rukovodilac Ministarstva vanjskih poslova, ipak ode za SAD i sa sobom povede delegaciju koju će uglavnom činiti kompletan kabinet predsjednika Vlade.

Apsurdnost odluke Vlade još je uočljivija kada se zna da je riječ o konferenciji šefova država ili vlada, što znači da iz jedne države nikada zajedno u Njujork ne idu i predsjednik i premijer. Crna Gora će tako napraviti – diplomatski presedan.

Portal Antena M objavio je da će Abazović u Njujorku imati tretman premijera.

Iako je kategorički saopštio da će se u crnogorskoj delegaciji naći samo kao koordinator MVP, izvori Antene M iz Njujorka nedvosmisleni su: Abazović je prijavljen i kao premijer, imaće tretman premijera, što podrazumijeva adekvatno obezbjeđenje i sastanke na kojima će učestvovati.

Izvori Antene M ukazuju da, zapravo, drugačije i nije moguće, pošto su diplomatska pravila jasna i predsjednik Vlade jedne države mora imati tretman u skladu sa tom funkcijom.

– Sve da je Abazović zaista htio da ga u UN tretiraju samo kao šefa diplomatije, relevantne međunarodne konvencije to ne dozvoljavaju, nego se premijer tretira isključivo kao - premijer. MVP je napravilo Platformu mimo svih pravila diplomatije – kazao za Antenu M karijerni diplomata, uz opasku da je ovo samo nastavak poigravanja sa međunarodnim ugledom Crne Gore.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...