ERDOGAN SAMOUVJERENO: "Turska ima za cilj da bude među liderima nove ere!"

Osvrćući se na tursku dijasporu, rekao je da broj turskih državljana koji žive, rade i studiraju u drugim zemljama dostiže osam miliona

  • Evropa

  • 15. Sep. 2023  15. Sep. 2023

  • 0

Status quo uspostavljen tokom Prvog i Drugog svjetskog rata više ne služi svijetu i potrebna je nova era, u kojoj Turska nastoji biti među liderima.

"Turska može postići uspješne rezultate u svijetu tako što će imati koristi od svakog razvoja na globalnom nivou", rekao je Recep Tayyip Erdogan na ceremoniji otvaranja 10. kongresa Svjetskog turskog poslovnog vijeća (DTIK), koji se održava u Istanbulu u petak i subotu.

Osvrćući se na tursku dijasporu, rekao je da broj turskih državljana koji žive, rade i studiraju u drugim zemljama dostiže osam miliona, prenosi Anadolija.

On je rekao da Turska radi na poboljšanju ekonomskih, društvenih i političkih veza kroz institucije kao što je DTIK.

"Tako ćemo zajedno otvoriti novu eru i za našu domovinu i za našu braću i sestre u dijaspori“, istakao je turski predsjednik.

On je također rekao da Turska nije dovoljno iskoristila moć svoje dijaspore, posebno u zapadnim zemljama, dodajući da slabije dijaspore imaju veću moć na političkoj strani.

Omer Bolat, turski ministar trgovine, rekao je da uprkos razornim zemljotresima ove godine, Turska se nastavlja razvijati.

Dodao je da je Turska postala centar trgovine, investicija i turizma te da nastavlja diverzifikovati svoje trgovinske proizvode i destinacije postizanjem više trgovinskih sporazuma.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...