KONAKOVIĆ SA LAGUMDŽIJOM UOČI SJEDNICE UN-a: "Čeka nas zahtjevan proces, dogovorili smo brojne sastanke"

Sutra u New Yorku počinje 78. zasjedanje Generalne skupštine UN-a

  • Vijesti

  • 17. Sep. 2023  

  • 5

Sutra u New Yorku počinje 78. zasjedanje Generalne skupštine UN-a.

U SAD su otputovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, te ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković. Tamo ih je dočekao ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija.

Uoči Generalne skupštine, Konaković i Lagumdžija sa savjetnicima, sastali su se kako bi obavili posljednje pripreme. Ministar Konaković za Raport iz New Yorka kaže da je održan konsultativni sastanak i priprema za sedmicu koja je pred nama.

"Očekuje nas vrlo zahtjevan proces, prije svega 78. zasjedanje Generalne skupštine UN-a, a zatim mnogo bilateralnih sastanaka i pratećih događaja. Srest ćemo se sa ministrima vanjskih poslova Turske, Indije, Argentine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Palestine, Lihtenštajna, Katara, Kuvajta, Latvije, ministrom turizma Saudijske Arabije, a očekujemo potvrde bilateralnih sastanaka sa Francuskom, Izraelom i još nekim zemljama", kazao je Konaković za Raport.

On je dodao da večeras očekuju dolazak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Tokom perioda održavanja Generalne debate Generalne skupštine, oko 150 šefova vlada i država iz cijelog svijeta obratit će se na ovom velikom godišnjem diplomatskom skupu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...