HISTORIJSKI MUZEJ BiH DOMAĆIN IZLOŽBE: U našu zemlju stiže prvo izdanje eksperimentalnog izložbenog formata "Koralni greben. Regenerativni dizajn"

Predstavljanje aspekata regenerativnog dizajna se kolagenski komprimira i na taj način se stvara inspirativna atmosfera koja posjetiocima omogućava da sanjaju o uspješnoj budućnosti regenerativne kulture, te ova izložbena postavka postaje i ritualno mjesto tranzicije. 

  • Kultura

  • 28. Sep. 2023  

  • 0

U Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo stiže prvo izdanje eksperimentalnog izložbenog formata "Koralni greben. Regenerativni dizajn". U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u četvrtak, 5. oktobra 2023., u 19.00 sati bit će upriličeno otvaranje ove Imagine izložbe dizajna koju je pripremio studio EOOS NEXT iz Beča u saradnji sa Institutom za istraživanje dizajna Beč (IDRV-Institute of Design Research Vienna). Tim povodom u Sarajevo stižu Lotte Kristoferitsch, direktorica EOOS NEXTA, i Harald Gründl, dizajner, teoretičar dizajna i kustos IDRV-a, koji će istog dana održati i uvodno predavanje.

Izložba je dio Imagine Arts & Ideas inicijative čiji domaćin u BiH je Austrijski kulturni forum Sarajevo, a razvilo ju je i pokrenulo Savezno ministarstvo vanjskih poslova Republike Austrije u povodu obilježavanja 50 godina kulture Austrije u inostranstvu.

"Radujemo se da Imagine inicijativa nakon izložbe arhitekture „100 ideja za Zapadni Balkan“ u BiH donosi još jednu izuzetnu izložbu dizajna kao što je „Koralni greben. Regenerativni dizajn.“ Naša namjera je da povodom obilježavanja 50. godišnjice kulture Austrije u inostranstvu u 2023. godini predstavimo raznolike aktivnosti austrijske kulture. I zato vjerujemo da ovom izložbom možemo zaviriti u budućnost, a pogled u budućnost može potaknuti inovativni duh ovdašnjih ljudi i veliki kreativni potencijal, koji je posebno prisutan u Sarajevu, za pronalaženje nekih novih stvaralačkih mogućnosti u skladu s prirodom",  kazala je Sabine Kernthaller, direktorica Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo.

Imagine izložba dizajna koristi poetsku metaforu „koralnog grebena" kao šokantnog pokazatelja globalne klimatske krize, ali i kao inspiraciju za buduće strategije „regenerativnog dizajna". Koncipirana je i kao izložba s kojom započinje saradnja sa Akademijom likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu. Centralno pitanje koncepcije ove izložbe bavi se pojmom “regenerativnog dizajna”, koji svoje ostvarenje nalazi u principima prirode.

Iz tog razloga je izložba „Koralni greben. Regenerativni dizajn.“ i osmišljena kao format za samoučenje i uvažava važno načelo prirodnih sistema. U svom prvom izdanju, izložbeni prostor pretvara se u privremeni prostor doživljaja. Imerzivni karakter se proizvodi homogenim osvjetljenjem sa crnim svjetlom koji otapa prostor i uranja u tamnoplavi podvodni scenario. Eksponati su digitalne, projicirane informacije nastale iz istraživanja za izložbu, koje se protežu od regenerativnog liderstva, regenerativnog dizajna, tranzicijskog dizajna, nauke kompleksnosti i filozofije pa sve do lanca ishrane u koralnom grebenu.

Predstavljanje aspekata regenerativnog dizajna se kolagenski komprimira i na taj način se stvara inspirativna atmosfera koja posjetiocima omogućava da sanjaju o uspješnoj budućnosti regenerativne kulture, te ova izložbena postavka postaje i ritualno mjesto tranzicije. 

U okviru izložbe umjetnica i dizajnerica Sophia Guggenberger (Institute for Design Research Vienna - IDRV) će 26. i 27. oktobra održati dvodnevnu radionicu za studente.

Imagine Arts & Ideas Initiative podržavaju Savezno ministarstvo vanjskih poslova Republike Austrije, Savezno ministarstvo umjetnosti, kulture, civilnih poslova i sporta Republike Austrije i pokrajina Štajerska.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...