ERDOGAN NAKON SASTANKA SA AUSTRIJSKIM KANCELAROM: "Pozivamo sve utjecajne aktere da preuzmu odgovornost za uspostavljanje mira na Bliskom istoku"

Erdogan je naglasio da je želja Turske da se sukob što prije okonča.

  • Svijet

  • 10. Okt. 2023  10. Okt. 2023

  • 1

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao je sve utjecajne aktere u regiji da ulože ozbiljne napore za mir na Bliskom istoku u jeku eskalacije tenzija između Izraela i Palestine, javlja Anadolu.

"Pozivamo sve utjecajne aktere u regionu da preuzmu odgovornost za uspostavljanje mira, djelujući po principu da nema gubitnika u pravednom miru", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare nakon sastanka s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom u Ankari.

Erdogan je poručio da se mora izbjeći svaki korak koji bi mogao eskalirati tenzije, izazvati još krvoprolića ili pogoršati probleme u regionu.

"Dolijevanje ulja na vatru, gađanje civila i civilnih naselja neće koristiti nikome", rekao je Erdogan i pitao gdje su ljudska prava u ovim trenucima kada u Gazi nema opskrbe vodom i strujom.

Ističući kako Turska trenutno ulaže napore da pronađe način kako posredovati između Izraela i Palestine, Erdogan je naglasio da je želja Turske da se sukob što prije okonča.

Turski predsjednik Erdogan je rekao da će o regionalnim temama uskoro odvojeno razgovarati i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterresom. Dodao je da nastavlja razgovore i s čelnicima zaljevskih zemalja.

U kontekstu njegovog današnjeg sastanka s austrijskim kancelarom Nehammerom, Erdogan je kazao da Turska i Austrija žele da unaprijede bilateralne odnose.

Erdogan je kazao i da je Nehammerova posjeta Ankari bila historijska jer je prva na nivou kancelara u protekle 22 godine. Dodao je da od Austrije očekuje bližu saradnju u borbi protiv terorizma.

O procesu pristupanja Turske Evropskoj uniji, Erdogan je kazao da je poznato da je Ankara iskrena u unapređenju njihovih zajedničkih odnosa.

"Integracija Evrope će biti završena tek punopravnim članstvom Turske u Evropskoj uniji. Nećemo prihvatiti nikakvu alternativu osim punopravnog članstva", naglasio je Erdogan, prenosi Anadolija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...