BURNO U HERCEGOVINI: Čovićev HDZ ne preže ni od čega, najbolji je primjer konstantnog kršenja Ustava Federacije BiH…

Političkog dogovora nema, a apsolutnom većinom ga blokira HDZ.

  • Društvo

  • 16. Okt. 2023  16. Okt. 2023

  • 0

Lokalna politika u Stocu godinama pogoduje samo HDZ-u BiH. I ovaj grad najbolji je primjer konstantnog kršenja Ustava Federacije BiH. Naime, već četvrti put ova stranka blokira izbor predsjedavajućeg Gradskog vijeća samo iz jednog razloga - jer bi ta pozicija trebala pripasti drugom konstitutivnom narodu, Bošnjacima ili Srbima. U ovom slučaju, prema posljednjem popisu stanovništva, Bošnjacima. Međutim, političkog dogovora nema, a apsolutnom većinom ga blokira HDZ.

Ustavom Federacije BiH, u sredinama gdje je gradonačelnik iz reda jednog naroda, pozicija predsjedavajućeg trebala bi pripasti nekom od ostalih konstitutivnih naroda. Ustavne odredbe se u ovom slučaju krše, a najbolji primjer za to je Stolac, gdje već dugi niz godina Gradsko vijeće u Stocu zato funkcioniše bez predsjedavajućeg.

„Na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća, na Odboru za statut i propise bila su dva kandidata, gdje je HDZ BiH, kao najjača stranka, trebao presuditi hoće li to biti Bošnjak ili Srbin. Činjenica je da mi tada nismo imali političke snage presuditi na takav način, a nemamo dogovora“, kaže gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković (HDZ BiH).

A dogovora nema, smatraju vijećnici opozicije, jer je ovako na čelo Vijeća postavljen Hrvat koji obavlja funkciju zamjenika, a koji izvršava sve obaveze predsjedavajućeg. Funkcija predsjedavajućeg, smatraju vijećnici iz reda Bošnjaka, trebala bi biti njihova jer ih prema popisu stanovništva ima znatno više nego Srba, kojih prema onom iz 1991. godine ima oko 11, a onom iz 2013. manje od dva posto - i imaju samo jednog vijećnika.

„Radi se o pokušaju da se politički predstavnici Bošnjaka u Gradskom vijeću Stoca postave na neko mjesto na marginama političkih procesa, odnosno, da se time automatski 40 posto stanovništva Stoca, koji čine Bošnjaci, stavi na margine političkih tokova. To je jedna politička anomalija u kojoj ne želimo učestvovati“, poručuje nezavisni vijećnik Esad Omanić.

Vijećnici opozicije svaku sjednicu Gradskog vijeća traže da se uvrsti tačka dnevnog reda koja se tiče izbora predsjedavajućeg, ali ih preglasa HDZ BiH. Zbog svega, stručnjaci iz oblasti ustavnog prava kažu da je za njih potpuno neshvatljiv stav kojim se vodi lokalna politika u Stocu.

„Tu nema nikakvog pravnog opravdanja, ne samo pravnog nego i političkog, da se ne izabere predsjedavajući Gradskog vijeća ili Općinskog. Nisam čuo da Gradsko vijeće, odnosno Općinsko, duži period vremena nema uopće predsjedavajućeg. Ono ga može ne imati neko kraće vrijeme ili iz nekih objektivnih razloga pa da ga neko mijenja“, navodi profesor ustavnog prava Nurko Pobrić.

Pravna je obaveza gradonačelnika da traži od Gradskog vijeća izbor predsjedavajućeg, naglašava profesor, ali se to u ovom hercegovačkom mjestu već četvrti put izbjegava. Osim što se u Vijeće ne može pouzdati, ne može ni u Ustavni sud - posebno jer se odluke koje se odnose na zaštitu ustavnosti i koje imaju političke i pravne posljedice ne izvršavaju duži niz godina.

Više u prilogu FTV-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...