DODIK UOČI POČETKA SUĐENJA BRUTALNO IZVRIJEĐAO SARRAZINA I ESCOBARA: "Zapad ne može ugasiti volju Republike Srpske da postane država..."

-To je vrlina. Svuda u svijetu je vrlina braniti svoje pravno postojanje i pravo na politički odraz i suverenitet. Samo toga nema kod tih bolesnih tipova poput Manuela Sarrazina i Gabriela Еscobara, rekao je Dodik.

  • Politika

  • 16. Okt. 2023  16. Okt. 2023

  • 10

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik poručio je da "Zapad, kojem ne odgovara koncentrisana srpska država na Balkanu, ne može ugasiti volju Srpske da postane država".

-I to je ključ. Zato odvajaju Kosovo od Srbije, zato hoće da smanje snagu Republike Srpske, zato otimaju Crnu Goru, gdje kažu da srpski predstavnici ne mogu u Vladu, a mogu hrvatski, albanski i muslimanski, rekao je Dodik za beogradske "Večernje novosti".

-Na ovim prostorima vijekovima dominira koncept koji je Velika Britanija koncipirala u momentu raspada Otomanske imperije, gdje je rekla da se ne smije dozvoliti da Srbi budu koncentrisani i da naprave veliku nacionalnu državu na Balkanu.

Oni su tada procijenili da bi to ugrozilo njihove interese ovdje. I tako je i dan danas, rekao je Dodik i dodao da su SAD nastavile da slijede navedenu koncepciju.

Dodik je poručio da Republika Srpska ne može i neće nestati i da se ništa ne mijenja u pristupu onih koji ovdje dolaze sa Zapada.

On je kazao da su Srbi devastirani u Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, da u Sloveniji nemaju ni status nacionalne manjine.

-U Federaciji BiH vam je dovoljno da sjednete u auto i obiđete srpska naselja, da vidite kako izgledaju i kakav je život Srba. Vidjećete ljude koji se boje za život svaki dan, naveo je Dodik.

-Najbolje bilo da se u vrijeme završetka građanskog rata u BiH ona podijelila na tri male ali nezavisne države koje bi imale ugovor o nenapadanju i saradnji i otvorene granice. Nakon raspada Jugoslavije radilo na tome da se smanji snaga Republike Srpske i da se svaki napor da Srpska jača autonomiju glasno napada izvana. Osnovni cilj stranaca ovdje je da pokažu da Srpska ne može biti uspješna, autonomna ni samostalna zajednica, dodao je Dodik.

On je kazao da su stranci masovno nametali rješenja protiv Srba i kršili Dejtonski sporazum, da je RS-u oteto više od 90 nadležnosti i da to nije stalo.

-I danas krive nas zato što ne prihvatamo da ukinemo sve što Srpska ima. Hrabrost se ogleda u tome da branimo ono što imamo jer na drugoj strani je ozbiljna sila koja je okupljena oko SAD, Velike Britanije i koju najčešće prate njihovi evropski partneri, rekao je Dodik.

-Uvijek pokušava personalizacijom nametnuti ozbiljna krivica i progon za sve srpske lidere.

Mislim da nas uspijevaju usporiti da se brže razvijamo, ali ne uspijevaju da smanje našu volju da opstanemo kao Republika i da budemo država, naveo je Dodik.

Govoreći o ЕU, Dodik je ocijeno da je Unija u ozbiljnoj krizi, ne samo ekonomskoj nego i populacionoj, gdje je prosjek starosti stanovništva enormno visok, da su sada prinuđeni da putem migranata popunjavaju populaciju, koja će im za deset godina biti glavna politička snaga, što će prekomponovati ЕU.

Na pitanje da li bi Srbi onda trebali da teže ЕU, Dodik je rekao da dugoročno gledano njegov izbor ne bi bila ЕU.

-Moj izbor je ojačati samostalnost Srpske. Povezati se sa Srbijom. Izgraditi autonomnu političku priču naroda koji ima značajan potencijal, kazao je Dodik.

Dodik je izrazio uvjerenje da Rusija i Kina gledaju na RS kao svog partnera, te kazao da početkom novembra ide u Rusiju, a da se razgovara i o mogućnosti za sastanak sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u Kini.

On je rekao da se homogenizacija Zapada danas radi na jednom stavu, a to je da su loše Kina i Rusija i da ako oni dođu na taj Zapad da je sve propalo, te da svako ko je sa njima dobar je neprijatelj.

Dodik je ocijenio da su za građanski rat u BiH najzaslužniji Nijemci.

-Jasno im poručujem da ništa Nijemci neće raditi u Srpskoj dok ja ovdje sjedim. Naravno da će se oni potruditi da me skinu, ali ja ću se potruditi da me ne skinu, kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Nijemci imaju stalan poriv da se osvete Srbima.

-Nije im bilo dovoljno što su nas pobili u Prvom i Drugom svjetskom ratu, ali nas očigledno smatraju glavnim narodom koji je doprinio njihovom porazu u ova dva rata, dodao je Dodik.

Govoreći o optužnici koju je protiv njega podiglo Tužilaštvo BiH zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika Schmidta, Dodik je rekao da je zaradio optužnicu jer ne poštuje čovjeka koji je u BiH nelegalno.

-To je vrlina. Svuda u svijetu je vrlina braniti svoje pravno postojanje i pravo na politički odraz i suverenitet. Samo toga nema kod tih bolesnih tipova poput Manuela Sarrazina i Gabriela Еscobara, rekao je Dodik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...