BAHATIO SE, PRAVIO GRIMASE, MAHAO RUKAMA: Nervozni Dodik pred kamerama, pogledajte šta je rekao o Helezovoj najavi da priprema bijeg iz zemlje…

-Imam svašta pričati s Putinom. Mislim da je on veliki državnik i da je čast svakome da ima priliku sjediti s njim, kazao je Dodik.

  • Politika

  • 17. Okt. 2023  

  • 5

U Rusiju posjetiti Putina predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik putuje početkom novembra. Za njega kaže da je veliki državnik i da je svakome čast sjediti s njim. Za Zorana Milanovića kaže da je čovjek koji se bori za Hrvatsku kao što se on bori za RS

Tereti ga se za nepoštivanje odluka Visokog predstavnika i prijetu mu do pet godina zatvora, ali Milorada Dodika za to nije briga.

Nakon suđenja, prilikom kojeg se odbio izjasniti krivim dao je intervju za RTL TV.

Kažete kako je ovaj sudski proces da se Republika Srpska odvoji i od Sarajeva i od BiH, stalno spominjete tu ideju odcjepljenja. Hoće li se to dogoditi?

-U suštini i ovaj proces, ovaj cirkus pravni i svaki ljudski najviše ide na štetu BiH jer ako postoji zemlja koja trpi da joj dođe stranac i napiše neku normu, a da sud postupa po njoj kakva je to zemlja? Od svega je najbolje da u njoj vlada mir.

Zato ja pričam o BiH u kojoj nema smisla biti. Što se nas tiče, mi nismo slobodni u BiH, ona nije naša zemlja da u njoj možemo ostati. Prva prilika koja se pruži mi ćemo ju iskoristiti.

Visoki predstavnik Christian Schmidt kaže kako ne isključuje mogućnost vaše smjene.

-Ko je visoki predstavnik? To je samo mišljenje da on može mene smijeniti. Moj odgovor na njegovo mišljenje je odgoj u kući. Pa on stalno govori da Bosne nema. Sad smo mi na udaru, ranije je bio Čović. Stalno mu je neko na udaru. On je stalno u pravu, ali uvijek je samo netko drugi kriv. Došao sam na sud da pokažem koliko je to sve apsurdno.

Kakvi su vaši odnosi s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem. Koja je tajna vašeg odnosa?

-Nema nikakve tajne. Radi se o normalnom čovjeku s kojim imam dobre odnose. Nit sam ja njemu dužan, nit je on meni dužan. jednostavno dijelimo normalne stvari. On je važan državnik. Ja njega cijenim iz tog razloga. Vodi dobro i uspješno svoju zemlju, na pravi način i brine se o njezinom suverenitetu.

Što je to bilo toliko važno da ste vi odletjeli helikopterom na Hvar?

-Nismo se vidjeli nekoliko mjeseci. On je bio nekoliko dana na odmoru. Čovjek je bio tamo, ja sam pitao 'jel se možemo vidjet?' I ja sam došao. Mogao je i biti u nekom drugom mjestu u Hrvatskoj.

Je li jedna tema bila i razgovor o odšteti o presudi zagrebačkog suda vezanu uz odštetu za ratne zločine?

-Ima tu mnogo presuda, ne znam na šta mislite. Mislim da je pristup gospodina Milanovića jedan racionalan pristup. Imamo dosta tešku povijest. Ja sam s njim razgovarao o nekim ekonomskim pitanjima, o Europskoj uniji. To je bio korektan razgovor. On je čovjek koji se bori za Hrvatsku kao što se i ja borim za Republiku Srpsku. Zahvalan sam na to prijateljstvo koje imam s predsjednikom države.

Kad idete ponovno u Rusiju?

-Početkom idućeg mjeseca. Imam svašta pričati s Putinom. Mislim da je on veliki državnik i da je čast svakome da ima priliku sjediti s njim.

Kaže gospodin Zukan Helez da planirate bijeg iz BiH.

-Ja ću ostati u RS. Živim i rođen sam u Banja Luci i tamo ću nastaviti živjeti. Zašto ne bih ostao. Imam sedmero unučadi. Volim svoj kraj.

Video pogledajte OVDJE

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...