PRIJATELJ SRCA: Evo šta će se dogoditi u vašem organizmu ukoliko svaki dan budete jeli šljive…

Ovo voće je praktično ponijeti na posao ili na trening, jer nije potreban nikakav pribor za pripremu, zasitno je i lako je za varenje.

  • Zdravlje

  • 18. Okt. 2023  

  • 0

Pored toga, šljive su izuzetno hranljive, sadrže mnogo vitamina i minerala, kao i vlakna i antioksidanse, koji štite od širokog spektra bolesti.

Ukoliko još niste uvrstili svježe šljive u svakodnevnu ishranu, evo nekoliko razloga zbog kojih je preporučljivo da to učinite.

Sadrže mnogo hranljivih materija

Više od 15 minerala i vitamina i mali broj kalorija preporučuju šljive za svakodnevnu konzumaciju. U 100 grama šljiva ima 30 kalorija, osam grama ugljenih hidrata, sedam grama šećera, gram vlakana, a tu su i vitamini A, B, C i K.

Pored toga, svaki plod šljive sadrži magnezijum, kalijum, fosfor, bakar i mangan.

Bogate su antioksidantima

Šljive su bogate antioksidantima, koji povoljno utiču na smanjenje upala i štite ćelije od slobodnih radikala.

Posebno su bogate polifenolima, koji imaju pozitivne efekte na zdravlje kostiju i mogu da pomognu u smanjenju rizika od srčanih bolesti i dijabetesa.

Neke studije su pokazale da šljive sadrže dvostruko više polifenola od nektarina.

Povoljno utiču na nivo šećera u krvi

Iako su prilično bogate ugljenim hidratima, šljive ne izazivaju značajan skok šećera u krvi.

Ovo se pripisuje njihovom potencijalu da povećaju nivoe hormona koji igra ulogu u regulaciji šećera u krvi.

Pored toga, vlakna u šljivama mogu da budu djelimično odgovorna za njihov uticaj na šećer u krvi. Naime, vlakna usporavaju brzinu kojom naše tijelo apsorbuje ugljene hidrate poslije obroka, što dovodi do postepenog porasta šećera u krvi, ali ne i naglog skoka šećera u krvi.

Prijatelj srca

Redovno konzumiranje šljiva može da ima pozitivne efekte na zdravlje srca. Proučavane su zbog potencijala da snize povišen krvni pritisak i nivo holesterola, koji su glavni faktori rizika za pojavu srčanih oboljenja.

Pozitivni efekti svježih, ali i suvih šljiva na faktore rizika od srčanih bolesti vjerovatno su posljedica velike količine vlakana, kalijuma i antioksidanata.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...