Zdravlje
PRIJATELJ SRCA: Evo šta će se dogoditi u vašem organizmu ukoliko svaki dan budete jeli šljive…
18. Okt. 20230
Ukoliko još niste uvrstili svježe šljive u svakodnevnu ishranu, evo nekoliko razloga zbog kojih je preporučljivo da to učinite.
Zdravlje
03. Avg. 2022
0
Kad dođe ljeto, mnogi ne mogu da zamisle dan bez konzumiranja šljiva.
Ovo voće je praktično ponijeti na posao ili na trening, jer nije potreban nikakav pribor za pripremu, zasitno je i lako je za varenje.
Pored toga, šljive su izuzetno hranljive, sadrže mnogo vitamina i minerala, kao i vlakna i antioksidanse, koji štite od širokog spektra bolesti.
Ukoliko još niste uvrstili svježe šljive u svakodnevnu ishranu, evo nekoliko razloga zbog kojih je preporučljivo da to učinite.
Više od 15 minerala i vitamina i mali broj kalorija preporučuju šljive za svakodnevnu konzumaciju. U 100 grama šljiva ima 30 kalorija, osam grama ugljenih hidrata, sedam grama šećera, gram vlakana, a tu su i vitamini A, B, C i K.
Pored toga, svaki plod šljive sadrži magnezijum, kalijum, fosfor, bakar i mangan.
Šljive su bogate antioksidantima, koji povoljno utiču na smanjenje upala i štite ćelije od slobodnih radikala.
Posebno su bogate polifenolima, koji imaju pozitivne efekte na zdravlje kostiju i mogu da pomognu u smanjenju rizika od srčanih bolesti i dijabetesa.
Neke studije su pokazale da šljive sadrže dvostruko više polifenola od nektarina.
Iako su prilično bogate ugljenim hidratima, šljive ne izazivaju značajan skok šećera u krvi.
Ovo se pripisuje njihovom potencijalu da povećaju nivoe hormona koji igra ulogu u regulaciji šećera u krvi.
Pored toga, vlakna u šljivama mogu da budu djelimično odgovorna za njihov uticaj na šećer u krvi. Naime, vlakna usporavaju brzinu kojom naše tijelo apsorbuje ugljene hidrate poslije obroka, što dovodi do postepenog porasta šećera u krvi, ali ne i naglog skoka šećera u krvi.
Redovno konzumiranje šljiva može da ima pozitivne efekte na zdravlje srca. Proučavane su zbog potencijala da snize povišen krvni pritisak i nivo holesterola, koji su glavni faktori rizika za pojavu srčanih oboljenja.
Pozitivni efekti svježih, ali i suvih šljiva na faktore rizika od srčanih bolesti vjerovatno su posljedica velike količine vlakana, kalijuma i antioksidanata.
(Nezavisne)
Sport
KATALONCI GA ŽELE U SVOJIM REDOVIMA: Da li će veznjak Arsenala moći odbiti ponudu iz Barcelone?
Prije 57 min0
Svijet
KAŽU DA PUTIN VIŠE NE MOŽE ZAVRŠITI RAT NI KADA BI HTIO: "Rusima o tome ovisi život, zaokret bi značio kolaps!"
Prije 58 min0
Društvo
NJEMAČKE NOVINE PIŠU O DEMOGRAFSKOM SLOMU BALKANA: "Političari u toj regiji kasno su shvatili ozbiljnost stanja"
Prije 1h0
Sport
LAKERSI DALI OTKAZ TRENERU NAKON DEBAKLA PROTIV DENVERA: "Bio je pakao sjediti u ovoj..."
Prije 1h0
Zdravlje
OSLOBAĐA NAS STRESA I PUNI ENERGIJOM: Ovaj vitamin ne dobija se hranom, a ne postoji ni čarobna tableta...
01. Maj 20240
Zdravlje
OVAJ ORGAN PUNO TOGA "TRPI": Ovo su top namirnice koje čiste jetru i ubrzavaju sagorijevanje kalorija
Prije 9h0
Zdravlje
ZABRINJAVAJUĆI REZULTATI NOVOG ISTRAŽIVANJA: Ukoliko ste strastveni pušač elektronskih cigareta – ovo trebate znati…
01. Maj 20240
Zdravlje
NEOČEKIVANI REZULTATI NOVE STUDIJE: Jedna stvar može dramatično povećati rizik od srčanog udara…
Prije 16h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.