Zdravlje
PRIJATELJ SRCA: Evo šta će se dogoditi u vašem organizmu ukoliko svaki dan budete jeli šljive…
18. Okt. 20230
Pored toga, svaki plod šljive sadrži magnezijum, kalijum, fosfor, bakar i mangan.
Zdravlje
06. Avg. 2023
0
Ovo ljetno voće je praktično ponijeti na posao ili na trening, jer nije potreban nikakav pribor za pripremu, zasitno je i lako je za varenje.
Pored toga, šljive su izuzetno hranljive, sadrže mnogo vitamina i minerala, kao i vlakna i antioksidanse, koji štite od širokog spektra bolesti.
Ukoliko još niste uvrstili svježe šljive u svakodnevnu ishranu, evo nekoliko razloga zbog kojih je preporučljivo da to učinite.
Više od 15 minerala i vitamina i mali broj kalorija preporučuju šljive za svakodnevnu konzumaciju. U 100 grama šljiva ima 30 kalorija, osam grama ugljenih hidrata, sedam grama šećera, gram vlakana, a tu su i vitamini A, B, C i K.
Pored toga, svaki plod šljive sadrži magnezijum, kalijum, fosfor, bakar i mangan.
Šljive su bogate antioksidantima, koji povoljno utiču na smanjenje upala i štite ćelije od slobodnih radikala.
Posebno su bogate polifenolima, koji imaju pozitivne efekte na zdravlje kostiju i mogu da pomognu u smanjenju rizika od srčanih bolesti i dijabetesa.
Neke studije su pokazale da šljive sadrže dvostruko više polifenola od nektarina.
Iako su prilično bogate ugljenim hidratima, šljive ne izazivaju značajan skok šećera u krvi.
Ovo se pripisuje njihovom potencijalu da povećaju nivoe hormona koji igra ulogu u regulaciji šećera u krvi.
Pored toga, vlakna u šljivama mogu da budu djelimično odgovorna za njihov uticaj na šećer u krvi. Naime, vlakna usporavaju brzinu kojom naše tijelo apsorbuje ugljene hidrate poslije obroka, što dovodi do postepenog porasta šećera u krvi, ali ne i naglog skoka šećera u krvi.
Redovno konzumiranje šljiva može da ima pozitivne efekte na zdravlje srca. Proučavane su zbog potencijala da snize povišen krvni pritisak i nivo holesterola, koji su glavni faktori rizika za pojavu srčanih oboljenja.
Pozitivni efekti svježih, ali i suvih šljiva na faktore rizika od srčanih bolesti vjerovatno su posljedica velike količine vlakana, kalijuma i antioksidanata.
(SB)
Sport
KATALONCI GA ŽELE U SVOJIM REDOVIMA: Da li će veznjak Arsenala moći odbiti ponudu iz Barcelone?
Prije 4h0
Svijet
KAŽU DA PUTIN VIŠE NE MOŽE ZAVRŠITI RAT NI KADA BI HTIO: "Rusima o tome ovisi život, zaokret bi značio kolaps!"
Prije 4h0
Društvo
NJEMAČKE NOVINE PIŠU O DEMOGRAFSKOM SLOMU BALKANA: "Političari u toj regiji kasno su shvatili ozbiljnost stanja"
Prije 5h0
Sport
LAKERSI DALI OTKAZ TRENERU NAKON DEBAKLA PROTIV DENVERA: "Bio je pakao sjediti u ovoj..."
Prije 5h0
Zdravlje
OSLOBAĐA NAS STRESA I PUNI ENERGIJOM: Ovaj vitamin ne dobija se hranom, a ne postoji ni čarobna tableta...
01. Maj 20240
Zdravlje
OVAJ ORGAN PUNO TOGA "TRPI": Ovo su top namirnice koje čiste jetru i ubrzavaju sagorijevanje kalorija
Prije 12h0
Zdravlje
ZABRINJAVAJUĆI REZULTATI NOVOG ISTRAŽIVANJA: Ukoliko ste strastveni pušač elektronskih cigareta – ovo trebate znati…
01. Maj 20240
Zdravlje
NEOČEKIVANI REZULTATI NOVE STUDIJE: Jedna stvar može dramatično povećati rizik od srčanog udara…
Prije 19h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.