BIDEN PORUČIO NETANYAHUU: "Niste sami, nastavit ćemo čuvati vam leđa dok radite na odbrani svog naroda"

Dodao je da će SAD nastaviti raditi s Izraelom i partnerima u cijeloj regiji kako bi "spriječili nove tragedije za nedužne civile".

  • Svijet

  • 18. Okt. 2023  18. Okt. 2023

  • 0

Američki predsjednik Joe Biden prisustvovao je u srijedu sastanku izraelskog ratnog kabineta i susreo se s premijerom Benjaminom Netanyahuom gdje je rekao da će Sjedinjene Američke Države (SAD) "i dalje čuvati leđa Izraelu", prenosi Anadolija.

- Niste sami. Budući da sam ranije naglasio, nastavit ćemo čuvati leđa Izraelu dok radite na odbrani svog naroda - rekao je Biden tokom sastanka u Tel Avivu.

Dodao je da će SAD nastaviti raditi s Izraelom i partnerima u cijeloj regiji kako bi "spriječili nove tragedije za nedužne civile".

Netanyahu je rekao da će ovo biti "druga vrsta rata" jer je Hamas "druga vrsta neprijatelja" i optužio Hamas da maksimizira civilne žrtve dok Izrael nastoji "minimizirati civilne žrtve".

Bidenova posjeta došla je dan nakon što je najmanje 471 osoba ubijena u izraelskom zračnom napadu na bolnicu al-Ahli Baptist Hospital u Gazi.

Biden je u utorak rekao da je "duboko ožalošćen zbog eksplozije" u bolnici koja je ostavila stotine mrtvih.

- Da Izrael ne postoji, morali bismo ga izmisliti - rekao je američki predsjednik.

Naveo je da je država Izrael uspostavljena kao sigurno mjesto za Jevreje u svijetu.

Rekavši da bi Izrael ponovno trebao postati sigurno mjesto za Jevreje, Biden je rekao:

- Obećavam vam da ćemo učiniti sve što možemo da se to dogodi- kazao je.

Naveo je da SAD i Izrael nisu države koje se mjere samo svojom snagom, već i zemlje i države koje daju snagu dajući primjer.

- Mi slijedimo put, put kako bi izraelski i palestinski narodi mogli živjeti zajedno u dostojanstvu. Iz tog razloga, govorimo o rješenju s dvije države - dodao je Biden.

On je najavio paket humanitarne pomoći od 100 miliona dolara za ratom pogođene Palestince koji žive u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

- Ovaj novac će podržati više od milion raseljenih i Palestinaca pogođenih sukobima, uključujući hitne potrebe u Gazi - dodao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...