ESKALACIJA SUKOBA: Napadnute američke vojne baze u Iraku i Siriji, ima ranjenih, bjesni sukob Izraela i Libana, ubijen...

Prema navodima izraelske vojske, na njihovu su zemlju iz Libanona ispaljene dvije protuoklopne rakete koje su pogodile selo Manara, no nije bilo žrtava.

  • Evropa

  • 20. Okt. 2023  

  • 1

Bespilotnim letjelicama i raketama gađana je u četvrtak navečer zračna baza Ain al-Asad u zapadnom Iraku, gdje su smještene američke i druge međunarodne snage, dok se unutar baze čulo više eksplozija, navela su dva sigurnosna izvora.

Iz iračke su vojske izvijestili da su zatvorili područje oko zračne baze, a u međuvremenu je počela istraga o ovom slučaju. Još nije poznao ima li žrtva ili materijalnih šteta.

Osim spomenute baze na zapadu zemlje, projektili su pogodili i vojnu bazu američkih vojnika u blizini zračne luke u Bagdadu, priopćila je iračka policija, no bez dodatnih informacija.

U posljednja 24 sata gađane su četiri vojne baze u Iraku, u kojima su smještene američke vojne snage, pri čemu je manji broj vojnika dobio lakše ozljede.

U Siriji su pak u četvrtak napadnute dvije baze - baza Conoco i tamošnje plinsko polje u sjevernoj regiji Deir al-Zor te baza Al-Tanf, smještena blizu granice s Irakom i Jordanom.

Za napade u Siriji do četvrtka popodne još niko nije preuzeo odgovornost.

Prošle sedmice naoružane grupe povezane s Iranom zaprijetile da će projektilima i bespilotnim letjelicama ciljati objekte povezane s SAD-om, ukoliko Washington intervenira na strani Izraela u ratu protiv Hamasa u Gazi.

U Iraku se trenutno nalaze 2.500 američkih vojnika te njih još 900 u susjednoj Siriji, u sklopu misije čiji je cilj pomoći lokalnim snagama u borbi protiv Islamske države, koja je 2014.godine zauzela dijelove teritorija obje zemlje.

Libanska vojska: Ubijen novinar u pucnjavi na jugu zemlje

Libanonska vojska saopćila je u petak da je jedan novinar ubijen u pucnjavi u blizini izraelske granice na jugu zemlje, a odgovornom za ubistvo smatraju izraelskom vojskom.

Izraelska vojska poručuje da su njezine snage ciljale na infrastrukturu Hezbollaha te su pogodile tri osobe koje su pokušale ispaliti protutenkovske rakete na Izrael. Što se tiče optužbe libanonske vojske o ubistvu novinara, odgovaraju da istražuju slučaj.

Hezbollah je potvrdio da je ispalio rakete na izraelske pozicije u selu Manara, na što su Izraelci odgovorili granatiranjem. Glasnogovornik UN-ovih mirovnih snaga u Libanonu (UNIFIL) Andrea Tenenti rekao je da je jedan civili ubijen u pucnjavi.

"Libanonska vojska zatražila je našu pomoć za sedam osoba koje su zaglavile u blizini granice tokom žestoke razmjene vatre. Mi smo kontaktirali izraelsku vojsku ne bi li od nje zatražili prekid vatre i tako spasili spomenutu sedmoricu. Nažalost, jedna je osoba izgubila život tokom incidenta, odnosno pucnjave koja se dogodila, dok su ostali spašeni", kazao je Tenenti.

Libanonska vojska tvrdi da je riječ o sedam medijskih djelatnika na koje su izraelski vojnici uperili mitraljeze te ubili jednu osobu, a drugu ranili. No, nisu otkrili njihov identitet.

Prema navodima izraelske vojske, na njihovu su zemlju iz Libanona ispaljene dvije protuoklopne rakete koje su pogodile selo Manara, no nije bilo žrtava.

Hezbollah poručuje da je spreman ući u sukob s Izraelom, dok je izraelski ministar obrane još prije pet dana izjavio da njegova zemlja nema namjeru voditi rat na sjevernom frontu niti pogoršati situaciju na granici s Libanonom, ukoliko bi se Hezbollah suzdržao od napada.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...