BJESNI RAT NA BLISKOM ISTOKU: Izraelci pogodili kuće raseljenih Palestinaca, novinar brojao tijela, Hamas silovao žene...

Predsjednik SAD-a pozvao je međunarodne organizacije i nevladine udruge da bez iznimke osude seksualno nasilje.

  • Evropa

  • 06. Dec. 2023  

  • 1

 Pucnjava na Zapadnoj obali. Palestinski mediji: Ubijena dvojica tinejdžera. 

Dvojica Palestinaca ubijena su u sukobima s izraelskom vojskom na Zapadnoj obali, izvijestili su lokalni mediji. Dvojica tinejdžera ubijena su u pucnjavi u gradu Tubasu, prenosi Reuters pozivajući se na palestinsku novinsku agenciju Wafa.

Izraelske novine Haaretz u međuvremenu su izvijestile kako su dvije osobe poginule, a četiri su ozlijeđene u sukobima s vojskom na Zapadnoj obali, pozivajući se na Crveni polumjesec. Nije odmah bilo jasno jesu li se izvješća odnosila na isti incident. 

 

Izraelci pogodili kuće raseljenih Palestinaca. Novinar AP-a brojao tijela

 

Deseci Palestinaca ubijeni su u izraelskom napadu na kuće u kojima su se nalazili raseljeni ljudi u gradu Deir al-Balahu u središnjem dijelu Gaze, prema šefu lokalne bolnice i tamošnjem izvjestitelju Associated Pressa.

"Zaprimili smo 45 mrtvih nakon izraelskog bombardiranja kuća triju obitelji u Deir al-Balahu u proteklih sat vremena", ispričao je za Reuters dr. Eyad Al-Jabri, voditelj bolnice Shuhada Al-Aqsa u Deir al-Balahu. 

Novinar AP-a u bolnici je izbrojao tijela najmanje 34 osobe, uključujući šestero djece. Nije bilo moguće neovisno provjeriti izvještaj.

"Snimka s mjesta događaja prikazuje žene kako vrište s gornjeg kata raznesene kuće. U ruševinama ispod, muškarci su izvukli mlohavo tijelo djeteta ispod ruševina pokraj gorućeg automobila. U obližnjoj bolnici medicinari su pokušali reanimirati mladića i djevojku, krvave i nepomične na nosilima", piše AP.

Na jugu, svjedoci su saopćili da su Izraelci tokom napada pogodili školu u Khan Younisu u kojoj su se jučer sklonile stotine raseljenih osoba, javlja Reuters. Žrtve su preplavile obližnju bolnicu Nasser, gdje su ranjeni muškarci i djeca ležali na podu punom krvi. "Ovo što se ovdje događa je nezamislivo. Udaraju neselektivno", rekao je Hamza al-Bursh, koji živi u blizini škole. 

Biden: Hamas silovao žene

Predsjednik SAD-a Joe Biden izjavio je danas da su pripadnici Hamasa silovali žene i osakatili njihova tijela tokom napada na južni Izrael 7. oktobra ove godine, pozivajući se pritom na svjedočanstva preživjelih osoba. Na večeri prikupljanja sredstava u Bostonu, Biden je skrenuo pozornost na izvještaje o "nezamislivoj okrutnosti" koji se šire u zadnjih sedmica.

"Izvještaji o višestruko silovanim ženama, o njihovim tijelima koja su sakaćena dok su još bile žive i o Hamasovim teroristima koji ženama i djevojčicama nanose što je više moguće boli prije nego što ih ubiju, djeluju užasavajuće", rekao je. Predsjednik SAD-a pozvao je međunarodne organizacije i nevladine udruge da bez iznimke osude seksualno nasilje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...