BJESNI RAT NA BLISKOM ISTOKU: Izraelska vojska bombardirala Khan Younis, svjedoci javljaju o smrtonosnim udarima...

Nasilje je također pojačano na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom.

  • Evropa

  • 22. Jan. 2024  

  • 0

Izraelska vojska bombardirala je u ponedjeljak Khan Younis, novi epicentar rata u Gazi, dok su porodice talaca koje drži Hamas pozivale premijera Benjamina Netanyahua da postigne dogovor kako bi osigurao njihovo oslobađanje.

Svjedoci su javili o smrtonosnim udarima tokom noći u Khan Younisu, najvećem gradu na jugu Gaze, i žestokim borbama između izraelskih vojnika i boraca Hamasa.

Netanyahu je obećao "potpunu pobjedu" nad Hamasom nakon napada boraca palestinskog pokreta 7. oktobra koji su rezultirali pogibijom oko 1.140 ljudi, većinom civila, prema podacima AFP-a na osnovu zvaničnih izraelskih brojki.

Borci Hamasa također su zarobili oko 250 talaca, a Izrael tvrdi da ih je 132 još u opkoljenoj Gazi.

Rat je podstakao strahovanja od šire eskalacije, a sirene su se ponovo čule tokom noći na sjeveru Izraela u blizini granice s Libanom, saopćila je izraelska vojska.

Skoro je svakodnevno razmjena vatre između izraelskih snaga i pokreta Hezbollah, koji uživa iransku podršku, a nekoliko regija južnog Libana pogođeno je tokom noći.

U jednom takvom izraelskom napadu ubijen je borac libanskog Hezbollaha, saopćio je izvor iz grupe koja je povezana s Hamasom.

Nasilje je također pojačano na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom.

Huti pobunjenici u Jemenu također napadaju brodove koji su povezani s Izraelom u vitalnoj plovnoj ruti Crvenog mora, što je izazvalo osvetničke udare SAD i Velike Britanije, dok su napade u Siriji i Iraku uglavnom preuzele milicije povezane s Iranom koji se protive američkoj podršci Izraelu.

Hamas je u svom prvom javnom izvještaju o dešavanjima koja su pokrenula rat saopćio da je s njegove strane bilo "nekih grešaka", ali je također pozvao na prekid "izraelske agresije" u Gazi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...