SAD JE SVE JASNO: Miroslav Lajčak otkrio sadržaj poruke koju je petorka poslala Aleksandru Vučiću...

Zahvaljujem se svojim partnerima na ovoj posjeti i uskoro ćemo nastaviti naše razgovore“, poručio je Lajčak.

  • Regija

  • 23. Okt. 2023  

  • 4

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopčio je da je „velika petorka“ tokom posjete Beogradu i Prištini izrazila očekivanje da dvije strane u potpunosti ispune obaveze iz dijaloga i naglasio da je neprihvatljivo bilo kakvo odlaganje ili postavljanje uslova.

On je na svom Facebooku najavio da će razgovori uskoro biti nastavljeni.

Lajčak je napisao da je tokom posjete Beogradu i Prištini, u koju je otputovao zajedno sa izaslanicima Francuske, Njemačke, Italije i specijalnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom, razgovarano sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Albinom Kurtijem o tome kako unaprediti normalizaciju odnosa i ostvariti napredak u primjeni Sporazuma o putu ka normalizaciji.

On je dodao da je tema bila i bezbjednosna situacija na sjeveru Kosova i ponovio da su članovi „velike petorke“ poručili Vučiću i Kurtiju da događaji od 24. septembra predstavljaju „jasnu eskalaciju bez presedana“, što, kako je rekao, pokazuje da su i deeskalacija i normalizacija sada hitnije nego ikada ranije.

„Zajedno sa našim partnerima, ujedinjeni smo u osudi terorističkih napada i naglašavamo da svi počinioci moraju biti privedeni pravdi“, rekao je Lajčak i dodao da se očekuje „puna saradnju Srbije u tom pogledu“.

On je dodao da događaji od 24. septembra ne mijenjaju činjenicu da su Beograd i Priština ranije ove godine postigli Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa.

„Tokom naših razgovora prenijeli smo očekivanje da Kosovo i Srbija u potpunosti ispune svoje obaveze iz dijaloga. Bilo kakvi uslovi ili odlaganja su neprihvatljivi. Zahvaljujem se svojim partnerima na ovoj posjeti i uskoro ćemo nastaviti naše razgovore“, poručio je Lajčak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...