U SPLITU VIŠE OD 70 OBOLJELIH: Opasna bolest potvrđena i kod tri učenika u zagrebačkoj školi

Bolest je, navodno, potvrđena i kod nekoliko njihovih kontakata.

  • Regija

  • 24. Okt. 2023  24. Okt. 2023

  • 1

U Splitu je trenutno više od 70 oboljelih, a strahuje se da bi zbog niskog stepena vakcinacije, do iste situacije moglo doći i u drugim gradovima.

Kod troje učenika jedne zagrebačke osnovne škole potvrđen je hripavac, iznimno zarazna bakterijska bolest. Bolest je, navodno, potvrđena i kod nekoliko njihovih kontakata.

Nakon što je potvrđen kod više djece u Splitsko-dalmatinskoj županiji, zaraza je stigla i u Zagreb, a cijeli razred trenutno je na antibioticima, prenosi RTL Danas.

Inače, kod hripavca, kod zaražene djece uglavnom dolazi do komplikacija poput upale pluća. Tokom predpandemijskih godina, kada je godišnje bilo oko 90 slučajeva, zabilježena su i dva smrtna slučaja među novorođenčadi zaraženom ovom bolešću.

“To je jedna od najzaraznijih infektivnih bolesti, uopšte. Zaraznost hripavca kreće se negdje na nivou koju imaju ospice i neke varijante COVID-a 19”, objasnio je dječji infektolog Goran Tešković.

“Nakon nedjelju do deset dana se počne razvijati kašalj, koji je tipičan suv u napadima i češći noću koji pacijenta guše, izazivaju osjećaj nedostatka vazduha. Vrlo često djeca povraćaju i nemaju povišenu temperaturu”, dodao je.

Hripavac (pertussis, magareći kašalj, kukurikavac) klinički je i javnozdravstveno važna, akutna, visoko zarazna infekcija disajnog sistema, a karakterišu je napadi kašlja koji obično završavaju dugotrajnim, hripavim, kreštavim udahom. Dugotrajna je i u klasičnom toku može se podijeliti u tri stadijuma, od kojih svaki traje oko dvije nedjelje, a ponekad i duže.

Izvor zaraze je bolestan čovjek, često adolescent ili odrasla osoba, a prenosi se kapljičnim putem. Po pravilu na bolest treba posumnjati kod svakog pacijenta s kašljem kao jedinim ili vodećim simptomom, posebno kad nema ostalih pratećih simptoma poput povišene tjelesne temperature, glavobolje ili osipa.

Preventivne mjere su vakcinacija, izolacija i profilaksa. Vakcinacija, kao ključna preventivna mjera i u Hrvatskoj, sistemski  se provodi od 1959. godine, prema obveznom kalendaru vakcinacije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...