OPASNA BOLEST POTVRĐENA U SUSJEDSTVU: Tri učenika hospitalizovana, cijeli razred na antibioticima

Kod ove vrste bolesti kod zaražene djece uglavnom dolazi do komplikacija poput upale pluća.

  • Regija

  • 24. Okt. 2023  

  • 0

Kod troje učenika jedne zagrebačke osnovne škole potvrđen je hripavac, iznimno zarazna bakterijska bolest, a navodno je bolest potvrđena i kod nekoliko njihovih kontakata.

Nakon što je potvrđen kod više djece u Splitsko-dalmatinskoj županiji, zaraza je stigla i u Zagreb, a cijeli razred trenutno je na antibioticima. Kako prenosi RTL Danas, u Splitu je trenutno više od 70 oboljelih, a strahuje se da bi zbog niske stope vakcinacije do iste situacije moglo doći i u drugim gradovima.

Inače, kod hripavca u zaražene djece uglavnom dolazi do komplikacija poput upale pluća. Tokom pretpandemijskih godina, kada je godišnje bilo oko 90 slučajeva, zabilježena su i dva smrtna slučaja među novorođenčadi zaraženom hripavcem.

"To je jedna od najzaraznijih infektivnih bolesti uopće. Zaraznost hripavca se kreće negdje na nivou koju imaju ospice i neke varijante COVID-a 19", objasnio je dječji infektolog Goran Tešković.

"Nakon sedmice do deset dana se počne razvijati kašalj, koji je tipičan suh u napadima i češći noću koji pacijenta guše, izazivaju osjećaj nedostatka zraka. Vrlo često djeca povraćaju i nemaju povišenu temperaturu", dodao je.

Hripavac (pertussis, magareći kašalj, kukurikavac) klinički je i javnozdravstveno važna, akutna, visoko zarazna infekcija dišnog sistema, a karakteriziraju je napadi kašlja koji obično završavaju dugotrajnim, hripavim, kreštavim udahom. Dugotrajna je i u klasičnom toku može se podijeliti u tri stadija od kojih svaki traje oko dvije sedmice, a ponekad i duže. Izvor zaraze je bolestan čovjek, često adolescent ili odrasla osoba, a prenosi se kapljičnim putem. U pravilu na bolest treba posumnjati kod svakog pacijenta s kašljem kao jedinim ili vodećim simptomom, posebno kad nema ostalih pratećih simptoma poput povišene tjelesne temperature, glavobolje ili osipa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...