PREMIJEROV SIN IZAZVAO BIJES U IZRAELU: „Gdje je Netanyahuov sin, zašto nije ovdje…“

Izraelski građani dužni su služiti vojsku kada navrše 18 godina, pri čemu muškarci služe 32 mjeseca, a žene 24 mjeseca.

  • Evropa

  • 25. Okt. 2023  

  • 2

Dok bjesni rat između Izraela i Hamasa, židovski narod je pozvao hiljade rezervista da podignu oružje i brane svoju domovinu. Do sada je u zemlju stiglo oko 360.000 rezervista. Međutim, usred ove masovne mobilizacije, neke trupe su postavile Benjaminu Netanyahuu ovo teško pitanje: ‘Gdje je vaš sin, gospodine premijeru?‘

Prema medijskim izvještajima, 32-godišnji Yair Netanyahu je na Floridi od aprila, što je iziritiralo brojne vojnike.

- Yair uživa u svom životu u Miami Beachu dok sam ja na prvoj liniji, citirao je The Times jednog vojnika, dobrovoljca koji služi na izraelskoj sjevernoj bojišnici.

- Mi smo ti koji napuštamo svoj posao, naše obitelji, našu djecu, kako bismo zaštitili svoje porodice kod kuće i zemlju, a ne ljudi koji su odgovorni za ovu situaciju, rekao je.

- Naša braća, naši očevi, sinovi, svi idu na bojišnicu, ali Yair još uvijek nije ovdje. To ne pomaže u izgradnji povjerenja u vodstvo zemlje, nastavio je.

Još jedan rezervist, koji se iz SAD-a vratio u Izrael, ostavivši tamo posao i porodicu, također je izrazio istu zabrinutost.

- Nema šanse da ostanem tamo i napustim svoju zemlju, svoj narod, u ovom kritičnom trenutku. Gdje je premijerov sin? Zašto nije u Izraelu? To je trenutak koji najviše ujedinjuje nas kao Izraelce u našoj novijoj povijesti i svako od nas trebao bi biti ovdje upravo sada, uključujući premijerovog sina, rekao je.

Yair, koji je završio srednjoškolsko obrazovanje u pozorištu, ispunio je svoju obaveznu vojnu službu u Izraelu radeći u jedinici glasnogovornika IDF-a, umjesto da preuzme borbenu ulogu.

Izraelski građani dužni su služiti vojsku kada navrše 18 godina, pri čemu muškarci služe 32 mjeseca, a žene 24 mjeseca.

Nakon prve službe, mnogi pojedinci mogu biti pozvani da služe u rezervnom sastavu do dobi od 40 godina ili više, posebno u slučaju vanrednog stanja na nacionalnom nivou, tokom kojeg mogu biti raspoređeni uz redovne trupe u vrijeme sukoba.

Ovi rezervisti također ispunjavaju neborbene dužnosti, što znači da Yairov nedostatak iskustva na prvoj liniji nije ga automatski izuzeo vojne službe.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...