VASKOVIĆ NAJAVLJUJE HAOS: „Milorad Dodik odlučan da izazove sukobe u BiH, nalog za hapšenje Dodika bi morao izdati Sud BiH, ukoliko se…"

Sudska klupa toliko je tvrda za Dodika da se odlučio, očekivano, na najgori mogući odgovor, jer on, sa svojim snagama, ne može pobijediti u bilo kakvom sukobu, ali može izazvati ogromne probleme i žrtve, mora se to naglasiti.

  • Mini market

  • 25. Okt. 2023  

  • 4

Miloradu Dodiku, koji je potopio sve svoje političke lađe i sada se bori za goli opstanak na političkoj sceni BiH, ostali su, kao jedini alat, sukobi.

Već duže vrijeme ne postoji nikakva sumnja u to da će Dodik izazvati sukobe, ukoliko bude mogao, i širih razmjera, samo da bi zaustavio proces koji se vodi protiv njega pred Sudom BiH, a u kojem je optužen za nesprovođnje odluka visokog predstavnika za BiH.

Dodik je jednom sjeo na optuženičku klupu, utvrdio da je pretvrda za njega i, izvan svake razumne sumnje, odlučio da više ne prisustvuje suđenjima, po cijenu izazivanja sukoba, piše na svom blogu Slobodan Vasković.

Svako sjedanje na sudsku klupu Dodiku skida rejting u ogromnoj mjeri, javno ga predstavlja preslabim i nemoćnim, a njegovo ponašanje pajaca na prvom ročištu kada se izjašnjavao o krivici, pokazalo je koliko je uplašen i nemoćan.

Dodik će se, nema nikakve dileme, u određenom trenutku, prestati pojavljivati pred Sudom BiH u navedenom predmetu.

Ne bih isključio ni mogućnost da mu to “naloži” Narodna skupština RS, kako bi mogao da se sakrije iza takve odluke.

Da li se Dodik neće pojaviti na sljedećem ročištu ili nekom koje slijedi iza njega, na njegovim je stratezima koji, izvjesno, nisu iz redova njegovih opskurnih savjetnika, već iz Rusije, da se ne lažemo.

Do tada, otvoreno Dodik i njegovi najbliži saradnici prijete incidentima/sukobima.

Posljednji je to učinio Radovan Višković, 24.10.o.g., nakon razgovora sa Johannom Sattlerom, šefom Delegacije EU u BiH. Niko ne treba sumnjati da je to uradio po Dodikovom naređenju.

Izvještaj RTRS o susretu Viškovića i Sattlera (24.10.)

(Višković) kaže da je tokom sastanka (Sattler) pomenuo i postupak pred Sudom BiH protiv predsjednika Srpske Milorad Dodika.

“Rekao sam da taj proces može izazvati neželjene reakcije”, izjavio je Višković.

Višković ističe da je ustavna obaveza MUP-a Srpske da štiti predsjednika Srpske.

“Zamislite apsurd, da neko dadne nalog za hapšenje predsjednika. Da li mora doći do kontakta između institucija i MUP-a Srpske i ko će biti za to odgovoran”, upitao je Višković.

Kaže da ga je Sattler pitao za procjenu.

“Rekao sam da moraju biti svjesni da će MUP Srpske raditi ustavom zagarantovan posao. Predsjednik Srpske je štićena ličnost. Tačno je propisana procedura. U jednom trenutku može doći do eskalacije bezbjednosne situacije u BiH. Želio sam to da im kažem i neka znaju da moraju voditi računa o tome. Bilo bi dobro da o tome razmišljaju na vrijeme”, rekao je Višković, kako prenosi RTRS.

Otvorena, jasna prijetnja fizičkim sukobima, bez ikakvog ustezanja koju je izbacio Višković svjedoči da nije ovdje triječ o blefiranju, već jasnoj odluci.

I prije Viškovićeve javne i vrlo direktne najave sukoba, bilo je nekoliko izjava kako Dodika, tako i njegovog hora narikača, da Dodik neće ne samo čekati kraj suđenja pa djelovati, već učiniti sve da se kraj suđenja i ne desi.

Dodik je ne tako davno izjavio da će “prije BiH propasti nego što ću ja otići u zatvor”; Potom da  će “Prije RS postati nezavisna nego što ću ja otići u zatvor”… Moglo bi se nabrajati još, ali nepotrebno je.

Dodik je prijetio secesijom, nije direktno sukobima, iako svaki pokušaj secesije RS od BiH znači izazivanje sukoba.

Međutim, Višković je bio eksplicitan i najavio sukob ukoliko bi neko pokušao da uhapsi Dodika, navodeći kao razlog “nalog za hapšenje” Dodika.

Nalog za hapšenje Dodika bi morao izdati Sud BiH ukoliko se ne pojavi na nekom od ročišta i, pri tom, ne opravda dolazak ili ukoliko pokuša beskrajno da odlaže ročišta.

Sudska klupa toliko je tvrda za Dodika da se odlučio, očekivano, na najgori mogući odgovor, jer on, sa svojim snagama, ne može pobijediti u bilo kakvom sukobu, ali može izazvati ogromne probleme i žrtve, mora se to naglasiti.

Vidljivo je i da, sem verbalnih prijetnji, Dodik i njegova kriminalna grupa izuzetno opasnih namjera i nemaju neku razrađenu strategiju za sukobe, ali to i nije njihov posao; To će učiniti, izvan svake sumnje, Rusija.

Sličnu situaciju, sa žrtvama, Rusi su proizveli i na Kosovu, u selu Banjska; Moji izvori tvrde da ne misle stati ni na Kosovu, ali da ni BiH neće biti pošteđena takvih jezivih dešavanja, zaključio je Vasković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...