HAOS U SKUPŠTINI SRBIJE: "Šta se dogodilo u Banjskoj, je li Radoičić terorista ili heroj; Vi ste predsjednik Skupštine, a postali ste parizer-efendija…"

Poslanici na ovoj sjednici razmatraju i prijedloge zakona o javnom informiranju i medijima i zakona o elektronskim medijima, čijim će usvajanjem država preko Telekoma ponovo moći legalno i zvanično da bude vlasnik medija.

  • Regija

  • 26. Okt. 2023  26. Okt. 2023

  • 3

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su prvu sednicu redovnog jesenjeg zasjedanja raspravom o 60 tačaka dnevnog reda, među kojima je i Prijedlog zakona o budžetu Srbije za 2024. godinu.

Poslanici na ovoj sjednici razmatraju i prijedloge zakona o javnom informiranju i medijima i zakona o elektronskim medijima, čijim će usvajanjem država preko Telekoma ponovo moći legalno i zvanično da bude vlasnik medija. Na dnevnom redu su i zakoni o katastru, lex specijalis o EXPO 2027. i set finansijskih zakona.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević pozvao je predsjedavajućeg Narodne skuštine Vladimira Orlića da siđe u poslaničke klupe, i obrati se kao poslanik.

„Što gospodine Orliću ne skupite hrabrost? Vi ste jedini predsjedavajući koji se nijednom nije obratio kao poslanik. Glumite nekog gargamela tu, dajete riječ, oduzimate riječ. Pa siđite dole u klupu“, pozvao je Milivojević Orlića.

Rakić: Zbog toga što nije radio svoj posao REM nanio veliku štetu građanima

REM nije radio kako treba, rekla je narodna poslanica Dragana Rakić, a to znači prema zakonima i Ustavu,  "već je štitio uske interese vlasti i bivšeg predsjednika SNS-a Aleksandra Vučića". "Zbog toga REM nanosi ogromnu štetu građanima jer oni nisu dobro informisani. Tako, na primjer, o tragediji koja se desila u Banjskoj mi ne znamo šta se tamo desilo. Da li je Radoičić heroj ili terorista? Građani ne znaju da je oružani sukob u Banjskoj bila tema jednog zasijedanja u Evropskom parlamentu i da se tamo ozbiljno raspravlja o uvođenju sankcija našoj zemlji", istakla je ona.

Poslanica je navela da građani nemaju informacije i o svojim svakodnevnim životima, kao na primjer to, da su zatrovane breskve vraćene iz Hrvatske, da je vraćen i zatrovani čips, i da se pitaju gdje je ta hrana završila.

Miladinović: Mediji u Srbiji služe da vlast zamagli realnost

Narodna poslanica Sanja Miladinović rekla je da aktuelnoj vlasti u Srbiji mediji služe da zamagle realnost u državi.

"Mediji vam služe da zamaglite da je u Srbiji  nizak životni standard, da su radnici, prosvjeta, zdravstvo - poniženi. Da zamagle to da je sudstvo uzurpirano, priroda uništena. Kroz medije građani Srbije slušaju lažna obećanja sa namjerom da se stvori slika da oni zaista žive u zlatnom dobu o kojem pričate, ali u tom zlatnom dobu živite samo vi", istakla je poslanica.

Ona je dodala i da mediji služe da vlast što duže potraje.

"Širite lažne informacije, manipulišete i na taj način opstajete. U razvijenim i demokratskim zemljama je normalno je da opozicija i vlast imaju duele, da sučeljavaju mišljenja i da građani sami odlučuju koga će izabrati na izborima", istakla je Miladinović.

Orlić rekao poslanicima opozicije da su lešinari, a da "Srbija protiv nasilja" nije građanski pokret

Predsjednik Skupštine Vladimir Orlić rekao je poslanicima opozicije da je tačno da su "lešinari" i optužio ih da svaku nesreću koja se desila u zemlji iskoriste za napad.

"Suštinski je tačno kada vam ljudi kažu da ste najobičniji lešinari. To sad kažete i sami sebi, to vam kaže i partija Vuka Jeremića. Sigurno je to tačno kada se tako obraćate jedni drugima, odnosno, sami sebi. Jeste, vi ste to", rekao je Orlić.

On je naveo i da je to "dobar dokaz da nije postojao nikakav građanski, spontani ili kako hoćete pokret 'Srbija protiv nasilja'".

"Ne. To je sve bilo, kako vi sami kažete, političko lešinaranje iza kojeg je stajali kao svoje privatne ujdurme Đilas, Aleksić i tast, a naravno po instrukcijama i nalogu onih koji bi opet da vedre i oblače, onako kako ste vi objasnili - okupaciono, da nam neko spolja ovdje određuje šta ćemo kako ćemo ali sada tu ste gdje ste", rekao je on.

Parandilović o Orlićevim komentarima: Vi ste predsjednik Skupštine, a postali ste parizer efendija

Zbog mnogobrojnih komentara predsednika skupštine Vladimira Orlića, a koji nemaju veze sa vođenjem sjednice, narodni poslanik Miloš Parandilović više puta se obratio Orliću podsjećajući ga šta je tačno njegov posao i ističući da nema pravo da komentariše izlaganja narodnih poslanika.

Međutim, u jednom trenutku, pošto Orlić nije uzimao u obzir Parandilovićeve primjedbe, poslanik je rekao da je i obaveza predsjednika Skupštine da poštuje poslovnik.

"Umjesto presedavajući Vi ste postali ovde parizer-efendija. Vaša uloga je, nemojte misliti da ste veliki mangup, da vodite Skupštinu i dajete riječ. Ne možete Orliću komentarisati izlaganje svakog poslanika koje Vam se ne sviđa. To nije Vaš posao", rekao je poslanik, a onda je prešao na "ti".

"Kako to već jednom ne možeš da shvatiš. Moraš da shvatiš da tvoja uloga nije da vodiš bitku sa poslanicima. Ne možeš, kako koji poslanik završi izlaganje, da ulijećeš kao neka strina i odgovaraš svakome. Ako imaš takvu potrebu prepusti sednicu gospođi Božić pa siđi dole i pričaj", rekao je poslanik Orliću.

Parandilović: Učite sirotinju da jede parizer da bi vi živjeli u blagostanju

Replicijarujći na komentar predsjednika Skupštine Vladimira Orlića da posjeduje milijarde, narodni poslanik Miloš Parandilović je rekao da "ne zna o kakvim milijardama on priča".

"Orliću, ja ne znam o kakvim vi milijardama, mojim, pričate. Ja sam Vam rekao da sve što je moje, što smatrate da je Vaše, dođite i otmite. Imate tu moć pa to i radite već 11 godina. Vi otimate od ove srpske sirotinje i učite ih da jedu parizer da bi vi živjeli u blagostanju. To je vaša politika", rekao je Parandilović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...